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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2018-10-16T15:33:50Z  
dc.date.issued
2008-09  
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Zaritzky, Noemi Elisabet; Film forming capacity of chemically modified corn starches; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 73; 4; 9-2008; 573-581  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/62420  
dc.description.abstract
Native starch can be chemically modified to improve its functionality and to expand its uses. Modified starches were characterized and the rheological behavior of filmogenic suspensions was analyzed. The film forming capacity of different chemical modified corn starches was evaluated. Acetylated starch was selected by the characteristics of the resulted films; its optimum concentration was 5% w/w since their films exhibited the lowest water vapor permeability (WVP, 1.26 × 10-10 g/m s Pa). The effect of glycerol as plasticizer on film properties depend on its concentration, being 1.5% w/w those that allows to obtain the lowest WVP value (1.64 × 10-11 g/m s Pa), low film solubility in water and a more compact structure than those of unplasticized films. Mechanical behavior of plasticized acetylated starch films depends on glycerol concentration, being rigid and brittle the unplasticized ones, ductile those containing 1.5% w/w of glycerol and very flexible those with a higher plasticizer content.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chemically Modified Corn Starch Films  
dc.subject
Film Forming Capacity  
dc.subject
Mechanical Properties  
dc.subject
Plasticizer  
dc.subject
Water Vapor Permeability  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Film forming capacity of chemically modified corn starches  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-12T14:47:57Z  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
573-581  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2007.12.023  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861708000039