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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2018-10-16T15:33:50Z
dc.date.issued
2008-09
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Zaritzky, Noemi Elisabet; Film forming capacity of chemically modified corn starches; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 73; 4; 9-2008; 573-581
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/62420
dc.description.abstract
Native starch can be chemically modified to improve its functionality and to expand its uses. Modified starches were characterized and the rheological behavior of filmogenic suspensions was analyzed. The film forming capacity of different chemical modified corn starches was evaluated. Acetylated starch was selected by the characteristics of the resulted films; its optimum concentration was 5% w/w since their films exhibited the lowest water vapor permeability (WVP, 1.26 × 10-10 g/m s Pa). The effect of glycerol as plasticizer on film properties depend on its concentration, being 1.5% w/w those that allows to obtain the lowest WVP value (1.64 × 10-11 g/m s Pa), low film solubility in water and a more compact structure than those of unplasticized films. Mechanical behavior of plasticized acetylated starch films depends on glycerol concentration, being rigid and brittle the unplasticized ones, ductile those containing 1.5% w/w of glycerol and very flexible those with a higher plasticizer content.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chemically Modified Corn Starch Films
dc.subject
Film Forming Capacity
dc.subject
Mechanical Properties
dc.subject
Plasticizer
dc.subject
Water Vapor Permeability
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Film forming capacity of chemically modified corn starches
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-12T14:47:57Z
dc.journal.volume
73
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
573-581
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2007.12.023
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861708000039
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