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dc.contributor.author
Díaz, Ana Cristina  
dc.contributor.author
Espino, Maria Laura  
dc.contributor.author
Arzoz, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Velurtas, Susana María  
dc.contributor.author
Ponce, Nora Marta Andrea  
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo  
dc.contributor.author
Fenucci, Jorge Lino  
dc.date.available
2018-10-12T18:08:58Z  
dc.date.issued
2017-03  
dc.identifier.citation
Díaz, Ana Cristina; Espino, Maria Laura; Arzoz, Natalia Soledad; Velurtas, Susana María; Ponce, Nora Marta Andrea; et al.; Free radical scavenging activity of extracts from seaweeds Macrocystis pyrifera and Undaria pinnatifida: applications as functional food in the diet of prawn Artemesia longinaris; Pontificia Universidad Catolica de Valparaíso; Latin American Journal of Aquatic Research; 45; 1; 3-2017; 104-112  
dc.identifier.issn
0718-560X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/62356  
dc.description.abstract
Water-soluble extracts from seaweeds Macrocystis pyrifera (M) and Undaria pinnatifida (U) were prepared to use the polysaccharide bioactive fraction as functional food. Chemical analysis showed that the main components of both extracts were mannitol and fucoidans. Also in both cases minor amounts of rhamnose, glucose, xylose and arabinose were determine. Content of fucose+galactose was higher in U. pinnatifida (8.7%) than in M. pyrifera (5.9%). Extracts were used as feed additive to Artemesia longinaris at inclusion levels of 1 and 2% (M1 and M2; U1 and U2), a diet without extract was used as control. Radical scavenging activities were estimated for two extracts and for midgut gland samples of experimental animals. Scavenging activity was detected in both extracts, the signal decayed to 50 and 62% in 18 min for U. pinnatifida and M. pyrifera, respectively. After 30 days of feeding, results did not show variation of survival, but growth was improved in animals fed with U1 and U2. Supplementation with 1 and 2% of U. pinnatifida showed similar quenching capacity of homogenates than those fed with M2 with a rapid 1,1-diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) decay at 2 min of reaction. Recommended concentration for culture A. longinaris is 2%, as it is that produce the best antioxidant capacity, although the growth performance was improved also significantly only with U. pinnatifida extract.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pontificia Universidad Catolica de Valparaíso  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bioactive Compounds  
dc.subject
Free Radicals  
dc.subject
Nutrition  
dc.subject
Seaweeds  
dc.subject
Shrimp  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Free radical scavenging activity of extracts from seaweeds Macrocystis pyrifera and Undaria pinnatifida: applications as functional food in the diet of prawn Artemesia longinaris  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-09-07T13:48:22Z  
dc.journal.volume
45  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
104-112  
dc.journal.pais
Chile  
dc.description.fil
Fil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espino, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arzoz, Natalia Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Nora Marta Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.journal.title
Latin American Journal of Aquatic Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3856/vol45-issue1-fulltext-10  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.lajar.cl/det_en.php?id=77