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dc.contributor.author
Bruno, Laura Maria  
dc.contributor.author
Briggiler Marcó, Mariángeles  
dc.contributor.author
Capra, María Luján  
dc.contributor.author
Gasparin Carvalho, Juliane Döering  
dc.contributor.author
Meinardi, Carlos Alberto  
dc.contributor.author
Quiberoni, Andrea del Lujan  
dc.date.available
2018-09-26T18:26:51Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Bruno, Laura Maria; Briggiler Marcó, Mariángeles; Capra, María Luján; Gasparin Carvalho, Juliane Döering; Meinardi, Carlos Alberto; et al.; Wild Lactobacillus strains: Technological characterisation and design of Coalho cheese lactic culture; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 70; 4; 11-2017; 572-582  
dc.identifier.issn
1364-727X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/60941  
dc.description.abstract
To design a specific lactic culture for the controlled manufacture of coalho cheese, 13 Lactobacillus rhamnosus, two Lactobacillus fermentum and one Lactobacillus plantarum strains isolated from artisanal coalho cheeses were identified and characterised. Two Lb. rhamnosus, one Lb. plantarum and one Lb. fermentum were selected and grouped in pairs designing four different culture formulations that demonstrated a good performance in cheesemaking experiments at pilot scale. Further studies to adjust the balance of strains used are necessary to attain adequate sensorial and technological attributes as expected for artisanal cheeses.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Adjunct Culture  
dc.subject
Lactic Acid Bacteria  
dc.subject
Lactobacillus Rhamnosus  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Wild Lactobacillus strains: Technological characterisation and design of Coalho cheese lactic culture  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-15T14:20:40Z  
dc.journal.volume
70  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
572-582  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Bruno, Laura Maria. Ministerio da Agricultura Pecuaria e Abastecimento de Brasil. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuaria; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Briggiler Marcó, Mariángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Capra, María Luján. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gasparin Carvalho, Juliane Döering. Universidade Estadual do Ceará; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Meinardi, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiberoni, Andrea del Lujan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12360  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0307.12360