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dc.contributor.author
Villalba, Maria Leticia  
dc.contributor.author
Saez, Julieta Susana  
dc.contributor.author
del Monaco, Silvana Maria  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.contributor.author
Sangorrin, Marcela Paula  
dc.date.available
2018-09-26T15:45:39Z  
dc.date.issued
2016-01  
dc.identifier.citation
Villalba, Maria Leticia; Saez, Julieta Susana; del Monaco, Silvana Maria; Lopes, Christian Ariel; Sangorrin, Marcela Paula; TdKT, a new killer toxin produced by Torulaspora delbrueckii effective against wine spoilage yeasts; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 217; 1-2016; 94-100  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/60889  
dc.description.abstract
Microbiological spoilage is a major concern throughout the wine industry, and control tools are limited. Thispaper addresses the identification and partial characterization of a new killer toxin from Torulaspora delbrueckiiwith potential biocontrol activity of Brettanomyces bruxellensis, Pichia guilliermondii, Pichiamanshurica and Pichiamembranifaciens wine spoilage. A panel of 18 different wine strains of T. delbrueckii killer yeasts was analysed, and the strain T. delbrueckii NPCC 1033 (TdKT producer) showed a significant inhibitory effect on the growthof all different spoilage yeasts evaluated. The TdKT toxin was then subjected to a partial biochemical characterization. Its estimated molecular weight was N30 kDa and it showed glucanase and chitinase enzymatic activities. The killer activity was stable between pH 4.2 and 4.8 and inactivated at temperature above 40 ° C. Pustulan andchitin - but not other cellwall polysaccharides - prevented sensitive yeast cells from being killed by TdKT, suggestingthat those may be the first toxin targets in the cell wall. TdKT provoked an increase in necrosis cell deathafter 3 h treatment and apoptotic cell death after 24 h showing time dependence in its mechanismsof action. Killertoxin extracts were active at oenological conditions, confirming their potential use as a biocontrol tool inwinemaking.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Killer Toxins  
dc.subject
Spoilage Yeasts  
dc.subject
Torulaspora Delbrueckii  
dc.subject
Wickerhamomyces Anomalus  
dc.subject
Wine  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
TdKT, a new killer toxin produced by Torulaspora delbrueckii effective against wine spoilage yeasts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-09-24T13:54:17Z  
dc.journal.volume
217  
dc.journal.pagination
94-100  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Villalba, Maria Leticia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Saez, Julieta Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: del Monaco, Silvana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.10.006  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160515301392