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dc.contributor.author
Villalba, Maria Leticia
dc.contributor.author
Saez, Julieta Susana
dc.contributor.author
del Monaco, Silvana Maria
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.contributor.author
Sangorrin, Marcela Paula
dc.date.available
2018-09-26T15:45:39Z
dc.date.issued
2016-01
dc.identifier.citation
Villalba, Maria Leticia; Saez, Julieta Susana; del Monaco, Silvana Maria; Lopes, Christian Ariel; Sangorrin, Marcela Paula; TdKT, a new killer toxin produced by Torulaspora delbrueckii effective against wine spoilage yeasts; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 217; 1-2016; 94-100
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/60889
dc.description.abstract
Microbiological spoilage is a major concern throughout the wine industry, and control tools are limited. Thispaper addresses the identification and partial characterization of a new killer toxin from Torulaspora delbrueckiiwith potential biocontrol activity of Brettanomyces bruxellensis, Pichia guilliermondii, Pichiamanshurica and Pichiamembranifaciens wine spoilage. A panel of 18 different wine strains of T. delbrueckii killer yeasts was analysed, and the strain T. delbrueckii NPCC 1033 (TdKT producer) showed a significant inhibitory effect on the growthof all different spoilage yeasts evaluated. The TdKT toxin was then subjected to a partial biochemical characterization. Its estimated molecular weight was N30 kDa and it showed glucanase and chitinase enzymatic activities. The killer activity was stable between pH 4.2 and 4.8 and inactivated at temperature above 40 ° C. Pustulan andchitin - but not other cellwall polysaccharides - prevented sensitive yeast cells from being killed by TdKT, suggestingthat those may be the first toxin targets in the cell wall. TdKT provoked an increase in necrosis cell deathafter 3 h treatment and apoptotic cell death after 24 h showing time dependence in its mechanismsof action. Killertoxin extracts were active at oenological conditions, confirming their potential use as a biocontrol tool inwinemaking.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Killer Toxins
dc.subject
Spoilage Yeasts
dc.subject
Torulaspora Delbrueckii
dc.subject
Wickerhamomyces Anomalus
dc.subject
Wine
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
TdKT, a new killer toxin produced by Torulaspora delbrueckii effective against wine spoilage yeasts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-09-24T13:54:17Z
dc.journal.volume
217
dc.journal.pagination
94-100
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Villalba, Maria Leticia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Saez, Julieta Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: del Monaco, Silvana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.10.006
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160515301392
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