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dc.contributor.author
Simonetti, Ester
dc.contributor.author
Carmona, Marcelo Anibal
dc.contributor.author
Scandiani, María Mercedes
dc.contributor.author
Garcia, Augusto Fernando
dc.contributor.author
Luque, Gustavo Adolfo Martín
dc.contributor.author
Correa, Olga Susana
dc.contributor.author
Balestrasse, Karina Beatriz
dc.date.available
2018-09-20T15:21:55Z
dc.date.issued
2012-08
dc.identifier.citation
Simonetti, Ester; Carmona, Marcelo Anibal; Scandiani, María Mercedes; Garcia, Augusto Fernando; Luque, Gustavo Adolfo Martín; et al.; Evaluation of indigenous bacterial strains for biocontrol of the frogeye leaf spot of soya bean caused by Cercospora sojina; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Letters in Applied Microbiology; 55; 2; 8-2012; 170-173
dc.identifier.issn
0266-8254
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/60409
dc.description.abstract
Aims: Assessment of biological control of Cercospora sojina, causal agent of frogeye leaf spot (FLS) of soya bean, using three indigenous bacterial strains, BNM297 (Pseudomonas fluorescens), BNM340 and BNM122 (Bacillus amyloliquefaciens). Methods and Results: From cultures of each bacterial strain, cell suspensions and cell-free supernatants were obtained and assayed to determine their antifungal activity against C. sojina. Both mycelial growth and spore germination in vitro were more strongly inhibited by bacterial cell suspensions than by cell-free supernatants. The Bacillus strains BNM122 and BNM340 inhibited the fungal growth to a similar degree (I∼52-53%), while cells from P. fluorescens BNM297 caused a lesser reduction (I∼32-34%) in the fungus colony diameter. The foliar application of the two Bacillus strains on soya bean seedlings, under greenhouse conditions, significantly reduced the disease severity with respect to control soya bean seedlings and those sprayed with BNM297. This last bacterial strain was not effective in controlling FLS in vivo. Conclusions: Our data demonstrate that the application of antagonistic bacteria may be a promising and environmentally friendly alternative to control the FLS of soya bean. Significance and Impact of the Study: To our knowledge, this is the first report of biological control of C. sojina by using native Bacillus strains. © 2012 The Authors. Letters in Applied Microbiology © 2012 The Society for Applied Microbiology.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bacillus Amyloliquefaciens
dc.subject
Biological Control
dc.subject
Cercospora Sojina
dc.subject
Frogeye Leaf Spot
dc.subject
Pseudomonas Fluorescens
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Evaluation of indigenous bacterial strains for biocontrol of the frogeye leaf spot of soya bean caused by Cercospora sojina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-09-12T19:12:35Z
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
170-173
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Simonetti, Ester. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carmona, Marcelo Anibal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scandiani, María Mercedes. Laboratorio Agrícola Río Paraná; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Augusto Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Luque, Gustavo Adolfo Martín. Universidad Nacional de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa, Olga Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Balestrasse, Karina Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.journal.title
Letters in Applied Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1111/j.1472-765X.2012.03266.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1472-765X.2012.03266.x
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