Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Carrot fiber (CF) composite films for antioxidant preservation: Particle size effect

Idrovo Encalada, Alondra MarielaIcon ; Basanta, Maria FlorenciaIcon ; Fissore, Eliana NoemiIcon ; De'nobili, Maria DoloresIcon ; Rojas, Ana Maria LuisaIcon
Fecha de publicación: 01/2016
Editorial: Elsevier
Revista: Carbohydrate Polymers
ISSN: 0144-8617
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

The effect of particle size (53, 105 and 210 μm) of carrot fiber (CF) on their hydration properties and antioxidant capacity as well as on the performance of the CF-composite films developed with commercial low methoxyl pectin (LMP) was studied. It was determined that CF contained carotenoids and phenolics co-extracted with polysaccharides (80%), rich in pectins (15%). CF showed antioxidant activity and produced homogeneous calcium-LMP-based composites. The 53-μm-CF showed the lowest hydration capability and produced the least elastic and deformable composite film due probably to CF bridged by calcium-crosslinked LMP chains. Antioxidant activity associated to the loaded CF was found in composites. When l-(+)-ascorbic acid (AA) was also loaded, its hydrolytic stability increased with the decrease in CF-particle size, showing the lowest stability in the 0%-CF- and 210 μm-CF-LMP films. Below ≈250 μm, the particle size determined the hydration properties of pectin-containing CF, affecting the microstructure and water mobility in composites.
Palabras clave: Antioxidant Preservation , Average Particle Size , Carotenoids And Phenolics , Carrot Fiber , Composite Films , Pectins
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.799Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/59532
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.09.109
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861715009741
Colecciones
Articulos(OCA CIUDAD UNIVERSITARIA)
Articulos de OFICINA DE COORDINACION ADMINISTRATIVA CIUDAD UNIVERSITARIA
Citación
Idrovo Encalada, Alondra Mariela; Basanta, Maria Florencia; Fissore, Eliana Noemi; De'nobili, Maria Dolores; Rojas, Ana Maria Luisa; Carrot fiber (CF) composite films for antioxidant preservation: Particle size effect; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 136; 1-2016; 1041-1051
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES