Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Mendes Novo, Johanna  
dc.contributor.author
Iriel, Analia  
dc.contributor.author
Lagorio, María Gabriela  
dc.date.available
2018-09-11T15:45:55Z  
dc.date.issued
2016-12  
dc.identifier.citation
Mendes Novo, Johanna; Iriel, Analia; Lagorio, María Gabriela; Rapid spectroscopic method to assess moisture content in free and packaged oregano (Origanum vulgare L.); Elsevier Gmbh; Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants; 3; 4; 12-2016; 211-214  
dc.identifier.issn
2214-7861  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/59059  
dc.description.abstract
A spectroscopic study on oregano has been performed in order to find optical parameters that could be related to moisture content. Reflectance spectra have been obtained varying excitation wavelengths from the visible to the near infrared (NIR) regions of the electromagnetic spectrum. The latter region was very sensitive to water content displaying good correlations between reflectance values and moisture. Reflectance measurements were also performed by interposing a film of a commercial packing material (composed of polyethylene terephthalate and polyethylene) between the excitation source and the oregano sample. We managed to infer the moisture content of the samples through the packaging from the measurement of the diffuse reflected light. The results show the applicability of this spectroscopic technique to the non-destructive sensing of moisture for free or packaged oregano, whenever the wrapping film does not show absorption at 1440 or 1920 nm.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Gmbh  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Moisture  
dc.subject
Nir  
dc.subject
On-Line Moisture Sensing  
dc.subject
Origanum Vulgare  
dc.subject
Packaging  
dc.subject
Reflectance  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Rapid spectroscopic method to assess moisture content in free and packaged oregano (Origanum vulgare L.)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-09-04T19:08:10Z  
dc.journal.volume
3  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
211-214  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Mendes Novo, Johanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iriel, Analia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lagorio, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.jarmap.2016.08.004  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214786116300389