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dc.contributor.author
Mendes Novo, Johanna
dc.contributor.author
Iriel, Analia
dc.contributor.author
Lagorio, María Gabriela
dc.date.available
2018-09-11T15:45:55Z
dc.date.issued
2016-12
dc.identifier.citation
Mendes Novo, Johanna; Iriel, Analia; Lagorio, María Gabriela; Rapid spectroscopic method to assess moisture content in free and packaged oregano (Origanum vulgare L.); Elsevier Gmbh; Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants; 3; 4; 12-2016; 211-214
dc.identifier.issn
2214-7861
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/59059
dc.description.abstract
A spectroscopic study on oregano has been performed in order to find optical parameters that could be related to moisture content. Reflectance spectra have been obtained varying excitation wavelengths from the visible to the near infrared (NIR) regions of the electromagnetic spectrum. The latter region was very sensitive to water content displaying good correlations between reflectance values and moisture. Reflectance measurements were also performed by interposing a film of a commercial packing material (composed of polyethylene terephthalate and polyethylene) between the excitation source and the oregano sample. We managed to infer the moisture content of the samples through the packaging from the measurement of the diffuse reflected light. The results show the applicability of this spectroscopic technique to the non-destructive sensing of moisture for free or packaged oregano, whenever the wrapping film does not show absorption at 1440 or 1920 nm.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Gmbh
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Moisture
dc.subject
Nir
dc.subject
On-Line Moisture Sensing
dc.subject
Origanum Vulgare
dc.subject
Packaging
dc.subject
Reflectance
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Rapid spectroscopic method to assess moisture content in free and packaged oregano (Origanum vulgare L.)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-09-04T19:08:10Z
dc.journal.volume
3
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
211-214
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Mendes Novo, Johanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Iriel, Analia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lagorio, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.jarmap.2016.08.004
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214786116300389
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