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dc.contributor.author
Modenutti, Carlos Pablo  
dc.contributor.author
Gauto, Diego Fernando  
dc.contributor.author
Radusky, Leandro Gabriel  
dc.contributor.author
Blanco, J.  
dc.contributor.author
Turjanski, Adrian  
dc.contributor.author
Hajos, Silvia Elvira  
dc.contributor.author
Marti, Marcelo Adrian  
dc.date.available
2018-09-10T16:06:40Z  
dc.date.issued
2015-02  
dc.identifier.citation
Modenutti, Carlos Pablo; Gauto, Diego Fernando; Radusky, Leandro Gabriel; Blanco, J.; Turjanski, Adrian; et al.; Using crystallographic water properties for the analysis and prediction of lectin-carbohydrate complex structures; Oxford Univ Press Inc; Glycobiology; 25; 2; 2-2015; 181-196  
dc.identifier.issn
0959-6658  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/58876  
dc.description.abstract
Understanding protein-ligand interactions is a fundamental question in basic biochemistry, and the role played by the solvent along this process is not yet fully understood. This fact is particularly relevant in lectins, proteins that mediate a large variety of biological processes through the recognition of specific carbohydrates. In the present work, we have thoroughly analyzed a nonredundant and well-curated set of lectin structures looking for a potential relationship between the structural water properties in the apo-structures and the corresponding protein-ligand complex structures. Our results show that solvent structure adjacent to the binding sites mimics the ligand oxygen structural framework in the resulting protein-ligand complex, allowing us to develop a predictive method using a Naive Bayes classifier. We also show how these properties can be used to improve docking predictions of lectin-carbohydrate complex structures in terms of both accuracy and precision, thus developing a solid strategy for the rational design of glycomimetic drugs. Overall our results not only contribute to the understanding of protein-ligand complexes, but also underscore the role of the water solvent in the ligand recognition process. Finally, we discuss our findings in the context of lectin specificity and ligand recognition properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Oxford Univ Press Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Carbohydrate  
dc.subject
Docking  
dc.subject
Hydration  
dc.subject
Lectin  
dc.subject
Naive Bayes Classifier  
dc.subject
Sites  
dc.subject
Water Sites  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Ciencias de la Computación  
dc.subject.classification
Ciencias de la Computación e Información  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Using crystallographic water properties for the analysis and prediction of lectin-carbohydrate complex structures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-09-04T19:04:31Z  
dc.journal.volume
25  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
181-196  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Modenutti, Carlos Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gauto, Diego Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Radusky, Leandro Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blanco, J.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Turjanski, Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hajos, Silvia Elvira. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marti, Marcelo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.journal.title
Glycobiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1093/glycob/cwu102  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/glycob/article/25/2/181/2901761