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dc.contributor.author
Torres, María Julia
dc.contributor.author
Perez Brandan, Carolina Gabriela
dc.contributor.author
Sabate, Daniela Constanza
dc.contributor.author
Petroselli, Gabriela
dc.contributor.author
Erra Balsells, Rosa
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina
dc.date.available
2018-09-07T18:02:19Z
dc.date.issued
2017-02
dc.identifier.citation
Torres, María Julia; Perez Brandan, Carolina Gabriela; Sabate, Daniela Constanza; Petroselli, Gabriela; Erra Balsells, Rosa; et al.; Biological activity of the lipopeptide-producing Bacillus amyloliquefaciens PGPBacCA1 on common bean Phaseolus vulgaris L. pathogens; Academic Press Inc Elsevier Science; Biological Control; 105; 2-2017; 93-99
dc.identifier.issn
1049-9644
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/58758
dc.description.abstract
Bacillus amyloliquefaciens PGPBacCA1 was studied regarding its aptitude to protect common bean seeds from their intrinsic pathogens. Also, the inhibition of different environmental phytopathogenic fungi was tested. Two cultivars of Phaseolus vulgaris L. were evaluated: cv. Nag (black bean) and cv. Alubia (white bean). Aspergillus spp., Penicillium spp. and Fusarium spp. constituted the natural fungal biota of both seeds, whereas white bean and black bean also exhibited Cladosporium spp. and Rhizopus spp., respectively. B. amyloliquefaciens PGPBacCA1 prevented the development of the endophytic fungi of black bean, while only Cladosporium spp. survived in the white variety. Growth chamber assays were carried out and bacilli cells were applied on seeds without affecting neither the vigor nor the germination potential of either type of bean. In addition, B. amyloliquefaciens PGPBacCA1, by dual cultures, was able to inhibit the development of the following phytopathogenic fungi: Sclerotium rolfsii (35%), Sclerotinia sclerotiorum (76.5%), Rhizoctonia solani (73%), Fusarium solani (56.5%), and Penicillium spp. (71.5%). The UV-MALDI TOF MS analysis showed that B. amyloliquefaciens PGPBacCA1 co-produces different homologues of the lipopeptides surfactin, iturin and fengycin in the presence of S. sclerotiorum and F. solani. These compounds were identified as the main responsible for the antagonistic effect. SEM analysis confirmed the antifungal effects of the lipopeptides, which also caused damage to chlamydospores and sclerotia of Fusarium and Sclerotinia, respectively. B. amyloliquefaciens PGPBacCA1 can thus be applied to these bean seeds varieties as a potential bioprotection agent.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bacillus Amyloliquefaciens
dc.subject
Fusarium Solani
dc.subject
Lipopeptides
dc.subject
Phaseolus Vulgaris L
dc.subject
Sclerotinia Sclerotiorum
dc.subject
Seed-Protector
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Biological activity of the lipopeptide-producing Bacillus amyloliquefaciens PGPBacCA1 on common bean Phaseolus vulgaris L. pathogens
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-09-07T13:48:02Z
dc.journal.volume
105
dc.journal.pagination
93-99
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
San Diego
dc.description.fil
Fil: Torres, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez Brandan, Carolina Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Salta. Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sabate, Daniela Constanza. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Petroselli, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Erra Balsells, Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Biological Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.biocontrol.2016.12.001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1049964416302419
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