Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Lenzi, Lucas Joaquín
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Lucchesi, Paula Maria Alejandra
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Medico, Lucía
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Burgán, Julia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Krüger, Alejandra
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2018-09-06T16:05:52Z
dc.date.issued
2016-06
dc.identifier.citation
Lenzi, Lucas Joaquín; Lucchesi, Paula Maria Alejandra; Medico, Lucía; Burgán, Julia; Krüger, Alejandra; Effect of the food additives sodium citrate and disodium phosphate on shiga toxin-producing Escherichia coli and production of stx-phages and Shiga toxin; Frontiers Research Foundation; Frontiers in Microbiology; 7; JUN; 6-2016; 1-7
dc.identifier.issn
1664-302X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/58536
dc.description.abstract
Induction and propagation of bacteriophages along the food production chain can represent a significant risk when bacteriophages carry genes for potent toxins. The aim of this study was to evaluate the effect of different compounds used in the food industry on the growth of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and the production of stx-phage particles and Shiga toxin. We tested the in vitro effect of lactic acid, acetic acid, citric acid, disodium phosphate, and sodium citrate on STEC growth. A bacteriostatic effect was observed in most of treated cultures. The exceptions were those treated with sodium citrate and disodium phosphate in which similar growth curves to the untreated control were observed, but with reduced OD600 values. Evaluation of phage production by plaque-based assays showed that cultures treated with sodium citrate and disodium phosphate released phages in similar o lower levels than untreated cultures. However, semi-quantification of Stx revealed higher levels of extracellular Stx in STEC cultures treated with 2.5% sodium citrate than in untreated cultures. Our results reinforce the importance to evaluate if additives and other treatments used to decrease bacterial contamination in food induce stx-phage and Stx production.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Frontiers Research Foundation
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bacteriophages
dc.subject
Disodium Phosphate
dc.subject
Food Additives
dc.subject
Shiga Toxin
dc.subject
Sodium Citrate
dc.subject
Stec
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Effect of the food additives sodium citrate and disodium phosphate on shiga toxin-producing Escherichia coli and production of stx-phages and Shiga toxin
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-09-05T15:54:03Z
dc.journal.volume
7
dc.journal.number
JUN
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Suiza
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.description.fil
Fil: Lenzi, Lucas Joaquín. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lucchesi, Paula Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medico, Lucía. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Burgán, Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Krüger, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.journal.title
Frontiers in Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00992
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2016.00992/full
Archivos asociados