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dc.contributor.author
Iezzi, Sebastián Juan
dc.contributor.author
Purslow, Peter
dc.contributor.author
Christensen, Sara
dc.contributor.author
Lanusse, Carlos Edmundo
dc.contributor.author
Lifschitz, Adrian Luis
dc.date.available
2018-09-05T21:34:23Z
dc.date.issued
2017-07
dc.identifier.citation
Iezzi, Sebastián Juan; Purslow, Peter; Christensen, Sara; Lanusse, Carlos Edmundo; Lifschitz, Adrian Luis; Relationship between ivermectin concentrations at the injection site, muscle and fat of steers treated with traditional and long-acting preparations; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food And Chemical Toxicology; 105; 7-2017; 319-321
dc.identifier.issn
0278-6915
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/58479
dc.description.abstract
Ivermectin (IVM) is broad-spectrum compound active against endo and ecto-parasites of clinical relevance in veterinary and human medicine. It is commercially available to use in livestock animals as injectable formulations containing 1% IVM and also as a concentrated (3.15%) long-acting (LA) preparation. The potential risk of the presence of high concentrations of drug residues in muscle tissue at the injection site is therefore a concern. The aim of this study was to determine the relationship between the IVM residual concentrations at the injection site, in comparison to the untreated contralateral neck (control muscle) and in fat from cattle treated with different preparations. Healthy steers received one of the following subcutaneous treatments in the neck area: Group A: IVM-LA 3.15% preparation and Group B: IVM 1%. After a withdrawal period for each formulation the animals were sent to the slaughterhouse. IVM concentrations at the injection site were detected among animals treated with the LA formulation, with high residual concentrations of IVM (between 15 and 141 μg/kg) in the injection site of two steers. However, the residual concentrations of IVM at the injection site obtained after the subcutaneous administration of the LA preparation do not represent a toxicological risk to consumers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cattle
dc.subject
Fat
dc.subject
Injection Site
dc.subject
Ivermectin
dc.subject
Muscle
dc.subject
Residues
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Relationship between ivermectin concentrations at the injection site, muscle and fat of steers treated with traditional and long-acting preparations
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-09-05T15:52:49Z
dc.journal.volume
105
dc.journal.pagination
319-321
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva York
dc.description.fil
Fil: Iezzi, Sebastián Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Purslow, Peter. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Tecnologia y Calidad de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Christensen, Sara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lifschitz, Adrian Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.journal.title
Food And Chemical Toxicology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517302338
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2017.05.005
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