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dc.contributor.author
Iezzi, Sebastián Juan  
dc.contributor.author
Purslow, Peter  
dc.contributor.author
Christensen, Sara  
dc.contributor.author
Lanusse, Carlos Edmundo  
dc.contributor.author
Lifschitz, Adrian Luis  
dc.date.available
2018-09-05T21:34:23Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
Iezzi, Sebastián Juan; Purslow, Peter; Christensen, Sara; Lanusse, Carlos Edmundo; Lifschitz, Adrian Luis; Relationship between ivermectin concentrations at the injection site, muscle and fat of steers treated with traditional and long-acting preparations; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food And Chemical Toxicology; 105; 7-2017; 319-321  
dc.identifier.issn
0278-6915  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/58479  
dc.description.abstract
Ivermectin (IVM) is broad-spectrum compound active against endo and ecto-parasites of clinical relevance in veterinary and human medicine. It is commercially available to use in livestock animals as injectable formulations containing 1% IVM and also as a concentrated (3.15%) long-acting (LA) preparation. The potential risk of the presence of high concentrations of drug residues in muscle tissue at the injection site is therefore a concern. The aim of this study was to determine the relationship between the IVM residual concentrations at the injection site, in comparison to the untreated contralateral neck (control muscle) and in fat from cattle treated with different preparations. Healthy steers received one of the following subcutaneous treatments in the neck area: Group A: IVM-LA 3.15% preparation and Group B: IVM 1%. After a withdrawal period for each formulation the animals were sent to the slaughterhouse. IVM concentrations at the injection site were detected among animals treated with the LA formulation, with high residual concentrations of IVM (between 15 and 141 μg/kg) in the injection site of two steers. However, the residual concentrations of IVM at the injection site obtained after the subcutaneous administration of the LA preparation do not represent a toxicological risk to consumers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cattle  
dc.subject
Fat  
dc.subject
Injection Site  
dc.subject
Ivermectin  
dc.subject
Muscle  
dc.subject
Residues  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Relationship between ivermectin concentrations at the injection site, muscle and fat of steers treated with traditional and long-acting preparations  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-09-05T15:52:49Z  
dc.journal.volume
105  
dc.journal.pagination
319-321  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Iezzi, Sebastián Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Purslow, Peter. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Tecnologia y Calidad de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Christensen, Sara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lifschitz, Adrian Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.journal.title
Food And Chemical Toxicology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517302338  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2017.05.005