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dc.contributor.author
Vega, María F.
dc.contributor.author
Dieguez, Susana Nelly
dc.contributor.author
Riccio, Maria Belen
dc.contributor.author
Aranguren, Sandra
dc.contributor.author
Giordano, Antonio
dc.contributor.author
Denzoin, Laura
dc.contributor.author
Soraci, Alejandro Luis
dc.contributor.author
Tapia, Maria Ofelia
dc.contributor.author
Ross, Romina
dc.contributor.author
Apas, Ana Lidia
dc.contributor.author
Gonzalez, Silvia Nelina
dc.date.available
2018-09-05T20:13:54Z
dc.date.issued
2017-10
dc.identifier.citation
Vega, María F.; Dieguez, Susana Nelly; Riccio, Maria Belen; Aranguren, Sandra ; Giordano, Antonio; et al.; Zearalenone adsorption capacity of lactic acid bacteria isolated from pigs; Sociedade Brasileira de Microbiologia; Brazilian Journal of Microbiology; 48; 4; 10-2017; 715-723
dc.identifier.issn
1517-8382
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/58437
dc.description.abstract
The ability to adsorb zearalenone by five strain of lactic acid bacteria was evaluated: four strains of Lactobacillus spp. isolated from pig rectal swabs and one commercial strain (Lactobacillus rhamnosus). Several factors affecting the adsorption capacity were evaluated in order to improve the adsorption of the mycotoxin by bacteria. The stability of the zearalenone–bacteria complex was analyzed. In every case, bacterial adsorption capacity was higher than 40.0%. The strain showing the highest adsorption (68.2%) was selected for the following steps of this research. The adsorption percentages obtained after processing 6.5 and 7.5 mL MRS broth were 57.40% + 3.53 and 64.46% + 0.76, respectively. The stability of zearalenone–bacteria complex was evaluated by successively rinsing. In the first rinsing step 42.26% + 0.414 was still bound. In the second rinsing step 25.12% + 0.664 was still bound, whereas 15.82% + 0.675 remained in the pellet after the third rinse. Results obtained demonstrated that Lactic Acid Bacteria has capacity to adsorb zearalenone. Finally adsorption was increased using a higher volume of initial broth. These results could be used to design a new lyophilized powder for detoxification, using lactic acid bacteria as potential zearalenone adsorbents.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Microbiologia
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Adsorption
dc.subject
Lactic Acid Bacteria
dc.subject
Lactobacillus
dc.subject
Pigs
dc.subject
Zearalenone
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Zearalenone adsorption capacity of lactic acid bacteria isolated from pigs
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-09-05T16:12:07Z
dc.identifier.eissn
1678-4405
dc.journal.volume
48
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
715-723
dc.journal.pais
Brasil
dc.description.fil
Fil: Vega, María F.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Tecnologia y Calidad de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dieguez, Susana Nelly. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Riccio, Maria Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aranguren, Sandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giordano, Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Denzoin, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soraci, Alejandro Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tapia, Maria Ofelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ross, Romina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Apas, Ana Lidia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Silvia Nelina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Brazilian Journal of Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1517838217304847
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bjm.2017.05.001
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