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dc.contributor.author
Rolny, Ivanna Sabrina  
dc.contributor.author
Racedo, Silvia María  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2018-08-30T22:26:36Z  
dc.date.issued
2017-12  
dc.identifier.citation
Rolny, Ivanna Sabrina; Racedo, Silvia María; Perez, Pablo Fernando; Fate of Bacillus cereus within phagocytic cells; Viguera Editores; International Microbiology; 20; 4; 12-2017; 170-177  
dc.identifier.issn
1139-6709  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57838  
dc.description.abstract
In this study we assessed the interaction of different strains of Bacillus cereus with murine peritoneal macrophages and cultured phagocytic cells (Raw 264.7 cells). Association, internalization, intracellular survival, routing of bacteria to different compartments and expression of MHCII were assessed in cells infected with different strains of B. cereus in vegetative form. Association values (adhering + internalized bacteria) and phagocytosis were higher for strain B10502 than those for strains 2 and M2. However, after 90 min interaction, intracellular survival was higher for strain 2 than for strains M2 and B10502. Acquisition of lysosomal markers by B. cereus containing vacuoles (BcCV), assessed by LAMP1 and Lysotracker labelling occurred shortly after internalization. The highest ratio of LAMP1(+)-BcCV was found for strain M2. This strain was able to survive longer than strain B10502 which routes to LAMP1 containing vacuoles to a lesser extent. In addition, strain M2 stimulated expression of MHCII by infected cells. Confocal analyses 60 or 90 min post-infection showed different percentages of co-localization of bacteria with Lysotracker. Results suggest strain-dependent interaction and intracellular killing of B. cereus by phagocytic cells. These findings could be relevant for the pathogenic potential of Bacillus cereus strains.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Viguera Editores  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bacillus Cereus  
dc.subject
Endocytic Pathway  
dc.subject
Intracellular Trafficking  
dc.subject
Lamp1  
dc.subject
Phagocytosis  
dc.subject
Virulence  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fate of Bacillus cereus within phagocytic cells  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:06:43Z  
dc.identifier.eissn
1618-1905  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
170-177  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Barcelona  
dc.description.fil
Fil: Rolny, Ivanna Sabrina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Racedo, Silvia María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Medical University of Graz; Austria  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.2436/20.1501.01.300  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://revistes.iec.cat/index.php/IM/article/view/144200