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dc.contributor.author
Versino, Florencia  
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2018-08-29T00:05:15Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Versino, Florencia; Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Zaritzky, Noemi Elisabet; Starch-based films and food coatings: An overview; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 68; 11-12; 11-2016; 1026-1037  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57491  
dc.description.abstract
Native and modified starches have received considerable attention for biodegradable films formulation due to their completely biodegradable nature, edible characteristics, and low cost. Development and characterization of starch films obtained by: (i) casting, (ii) blown extrusion and (iii) the thermo-compression moulding process are described. The rheological properties of filmogenic suspensions, the barrier properties, and the mechanical resistance of the obtained films are reported. Addition of specific additives to the formulations modifies the film functionality transforming them into active materials. Diffusion of antimicrobial agents such as potassium sorbate from the active starch film, as well as their efficacy in dairy products is discussed. Likewise, reinforcing agents lead to composite materials with improved mechanical resistance. Starch-based materials show higher permeability to carbon dioxide than to oxygen, which is useful to control the respiration rate of fruits and vegetables. The application of active starch-based coatings to strawberries and Brussels sprouts in order to prolong their refrigerated storage life is analyzed. A detailed overview on the formulation and performance of starch-based films employing industrial and lab-scale methods, as well as the application of starch coatings to improve food quality is presented, with the aim of analyzing the possibility of development and application of such materials.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Active And Reinforced Materials  
dc.subject
Barrier And Mechanical Properties  
dc.subject
Food Applications Industrial And Lab-Scale Film Production  
dc.subject
Starch-Based Films And Coatings  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Starch-based films and food coatings: An overview  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:02:41Z  
dc.journal.volume
68  
dc.journal.number
11-12  
dc.journal.pagination
1026-1037  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (I). Grupo Vinculado al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/star.201600095  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/star.201600095