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dc.contributor.author
Versino, Florencia
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2018-08-29T00:05:15Z
dc.date.issued
2016-11
dc.identifier.citation
Versino, Florencia; Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Zaritzky, Noemi Elisabet; Starch-based films and food coatings: An overview; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 68; 11-12; 11-2016; 1026-1037
dc.identifier.issn
0038-9056
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57491
dc.description.abstract
Native and modified starches have received considerable attention for biodegradable films formulation due to their completely biodegradable nature, edible characteristics, and low cost. Development and characterization of starch films obtained by: (i) casting, (ii) blown extrusion and (iii) the thermo-compression moulding process are described. The rheological properties of filmogenic suspensions, the barrier properties, and the mechanical resistance of the obtained films are reported. Addition of specific additives to the formulations modifies the film functionality transforming them into active materials. Diffusion of antimicrobial agents such as potassium sorbate from the active starch film, as well as their efficacy in dairy products is discussed. Likewise, reinforcing agents lead to composite materials with improved mechanical resistance. Starch-based materials show higher permeability to carbon dioxide than to oxygen, which is useful to control the respiration rate of fruits and vegetables. The application of active starch-based coatings to strawberries and Brussels sprouts in order to prolong their refrigerated storage life is analyzed. A detailed overview on the formulation and performance of starch-based films employing industrial and lab-scale methods, as well as the application of starch coatings to improve food quality is presented, with the aim of analyzing the possibility of development and application of such materials.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Active And Reinforced Materials
dc.subject
Barrier And Mechanical Properties
dc.subject
Food Applications Industrial And Lab-Scale Film Production
dc.subject
Starch-Based Films And Coatings
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Starch-based films and food coatings: An overview
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:02:41Z
dc.journal.volume
68
dc.journal.number
11-12
dc.journal.pagination
1026-1037
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (I). Grupo Vinculado al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Starch/starke
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/star.201600095
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/star.201600095
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