Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cejas, Luján  
dc.contributor.author
Romano, Nelson Gastón  
dc.contributor.author
Moretti, Ana  
dc.contributor.author
Mobili, Pablo  
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2018-08-28T19:16:22Z  
dc.date.issued
2017-12  
dc.identifier.citation
Cejas, Luján; Romano, Nelson Gastón; Moretti, Ana; Mobili, Pablo; Golowczyc, Marina Alejandra; et al.; Malt sprout, an underused beer by-product with promising potential for the growth and dehydration of lactobacilli strains; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 54; 13; 12-2017; 4464-4472  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57398  
dc.description.abstract
Malt sprout (MS), a by-product of the malt industry obtained by removing rootlets and sprouts from the seed of germinated barley (Hordeum vulgare L.), was used as culture, dehydration and storage medium of three strains of lactobacilli: Lactobacillus salivarius CM-CIDCA 1231B and CM-CIDCA 1232Y and Lactobacillus plantarum CIDCA 83114. The three strains were grown in MS and MS supplemented with 20% w/v fructo-oligosaccharides (MS FOS). Bacterial growth was determined by registering the decrease of pH and by plate counting. Comparable results with those of microorganisms grown in MRS (controls) were observed in terms of lag times, ΔpH and acidification rates. Furthermore, during fermentation, a significant increase of DP6 (FOS with degree of polymerization 6) was observed at expenses of inulin and DP7, probably indicating their hydrolysis. A concomitant decrease of DP3, sucrose and monosaccharides was also observed, as result of their bacterial consumption during growth. The presence of FOS in the fermented media protected microorganisms during freeze-drying and storage, as no decrease of culturability was observed after 60 days at 4 °C (> 108 CFU/mL). Using MS appears as an innovative strategy for the production of lactobacilli at large scale, supporting their use for the elaboration of functional foods containing prebiotics and probiotics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Culture Medium  
dc.subject
Dehydration  
dc.subject
Fructo-Oligosaccharides  
dc.subject
Lactobacilli  
dc.subject
Malt Sprout  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Malt sprout, an underused beer by-product with promising potential for the growth and dehydration of lactobacilli strains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:04:33Z  
dc.identifier.eissn
0975-8402  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
13  
dc.journal.pagination
4464-4472  
dc.journal.pais
India  
dc.description.fil
Fil: Cejas, Luján. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moretti, Ana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-017-2927-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-017-2927-7