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dc.contributor.author
Julio, Luciana Magdalena
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Fernandez, Mariela Alejandra
dc.contributor.author
Torres Sanchez, Rosa Maria
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2018-08-28T19:15:50Z
dc.date.issued
2016-08
dc.identifier.citation
Julio, Luciana Magdalena; Ixtaina, Vanesa Yanet; Fernandez, Mariela Alejandra; Torres Sanchez, Rosa Maria; Nolasco, Susana Maria; et al.; Development and characterization of functional O/W emulsions with chia seed (Salvia hispanica L.) by-products; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 53; 8; 8-2016; 3206-3214
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57396
dc.description.abstract
The present work investigated the physicochemical properties of O/W emulsions containing functional ingredients (oil with high ω-3 fatty acid content, protein and/or soluble fiber) from chia seeds. The effect of different protein–carbohydrate combinations (sodium caseinate and lactose, sodium caseinate and maltodextrin, chia protein-rich fraction and maltodextrin) and the presence of chia mucilage (0 and 0.2 % wt/wt) in the aqueous phase of chia O/W emulsions was studied as a function of droplet size distribution, Sauter mean diameter, ζ-potential, rheological properties and backscattering profiles. The use of sodium caseinate in combination with lactose or maltodextrin produced chia O/W emulsions with small droplet size (0.22–0.27 µm), high degree of uniformity in droplet size distribution, negatively charged droplets (at pH 6.5), pseudoplastic behavior and high physical stability. Emulsions with chia protein-rich fraction presented wider droplet size distribution and higher D[3,2] values than the previous ones, recording a Newtonian behavior. The addition of chia mucilage affected the physicochemical properties studied, mainly the rheological characteristics of emulsions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chia Mucilage
dc.subject
Chia Protein-Rich Fraction
dc.subject
Chia Seed Oil
dc.subject
O/W Emulsions
dc.subject
Physicochemical Properties
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development and characterization of functional O/W emulsions with chia seed (Salvia hispanica L.) by-products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:03:11Z
dc.identifier.eissn
0975-8402
dc.journal.volume
53
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
3206-3214
dc.journal.pais
India
dc.description.fil
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Mariela Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres Sanchez, Rosa Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-016-2295-8
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-016-2295-8
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055885/
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