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dc.contributor.author
Rodriguez, Maria  
dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2018-08-28T17:58:12Z  
dc.date.issued
2017-02  
dc.identifier.citation
Rodriguez, Maria; Oteiza, Juan Martín; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Evaluation of mutagenicity associated with Escherichia coli inactivation in UV-treated orange juice; Taylor & Francis; Toxicological And Environmental Chemistry (print); 99; 2; 2-2017; 315-330  
dc.identifier.issn
0277-2248  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57364  
dc.description.abstract
UV radiation is an alternative technology for the elimination of pathogenic micro-organisms in liquid food. The objectives of this work were to investigate mutagenesis using the Ames test in : (1) fresh squeezed orange juice submitted to UV radiation doses required to achieve 5 and 10 log10 reductions of different strains of Escherichia coli serotype O157:H7 at two temperatures, and (2) commercial pasteurized orange juice submitted to thermal treatment. Two histidine-auxotrophic strains, Salmonella Typhimurium TA98 and TA97a, were used in the Ames test with and without metabolic activation. In commercial pasteurized orange juices, mutagenesis was not observed with S. Typhimurium TA98 strain with and without metabolic activation, but high mutagenic effect was observed using TA97a with metabolic activation. UV radiation did not affect the stability of ascorbic acid in aqueous solution. However, degradation of ascorbic acid was observed when UV treatment was performed on squeezed orange juice, following first order kinetics. UV treatment required to achieve 5 log10 reductions (1.5 J/cm2) did not show a mutagenic effect with and without metabolic activation using the tested strains, but a higher UV radiation dose necessary to produce 10 log10 reductions (3.0 J/cm2) showed mutagenicity with metabolic activation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Ames Test  
dc.subject
Ascorbic Acid  
dc.subject
Mutagenicity  
dc.subject
Orange Juice  
dc.subject
Uv Radiation  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Evaluation of mutagenicity associated with Escherichia coli inactivation in UV-treated orange juice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:06:00Z  
dc.identifier.eissn
1029-0486  
dc.journal.volume
99  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
315-330  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Toxicological And Environmental Chemistry (print)  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/02772248.2016.1178752  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02772248.2016.1178752