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dc.contributor.author
Rodriguez, Maria
dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2018-08-28T17:58:12Z
dc.date.issued
2017-02
dc.identifier.citation
Rodriguez, Maria; Oteiza, Juan Martín; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Evaluation of mutagenicity associated with Escherichia coli inactivation in UV-treated orange juice; Taylor & Francis; Toxicological And Environmental Chemistry (print); 99; 2; 2-2017; 315-330
dc.identifier.issn
0277-2248
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57364
dc.description.abstract
UV radiation is an alternative technology for the elimination of pathogenic micro-organisms in liquid food. The objectives of this work were to investigate mutagenesis using the Ames test in : (1) fresh squeezed orange juice submitted to UV radiation doses required to achieve 5 and 10 log10 reductions of different strains of Escherichia coli serotype O157:H7 at two temperatures, and (2) commercial pasteurized orange juice submitted to thermal treatment. Two histidine-auxotrophic strains, Salmonella Typhimurium TA98 and TA97a, were used in the Ames test with and without metabolic activation. In commercial pasteurized orange juices, mutagenesis was not observed with S. Typhimurium TA98 strain with and without metabolic activation, but high mutagenic effect was observed using TA97a with metabolic activation. UV radiation did not affect the stability of ascorbic acid in aqueous solution. However, degradation of ascorbic acid was observed when UV treatment was performed on squeezed orange juice, following first order kinetics. UV treatment required to achieve 5 log10 reductions (1.5 J/cm2) did not show a mutagenic effect with and without metabolic activation using the tested strains, but a higher UV radiation dose necessary to produce 10 log10 reductions (3.0 J/cm2) showed mutagenicity with metabolic activation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Ames Test
dc.subject
Ascorbic Acid
dc.subject
Mutagenicity
dc.subject
Orange Juice
dc.subject
Uv Radiation
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Evaluation of mutagenicity associated with Escherichia coli inactivation in UV-treated orange juice
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:06:00Z
dc.identifier.eissn
1029-0486
dc.journal.volume
99
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
315-330
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Toxicological And Environmental Chemistry (print)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/02772248.2016.1178752
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02772248.2016.1178752
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