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dc.contributor.author
Ocampo, Carolina Gabriela  
dc.contributor.author
Lareu, Jorge Fabricio  
dc.contributor.author
Marin Viegas, Vanesa Soledad  
dc.contributor.author
Mangano, Silvina  
dc.contributor.author
Loos, Andreas  
dc.contributor.author
Steinkellner, Herta  
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana  
dc.date.available
2018-08-28T17:57:55Z  
dc.date.issued
2016-12  
dc.identifier.citation
Ocampo, Carolina Gabriela; Lareu, Jorge Fabricio; Marin Viegas, Vanesa Soledad; Mangano, Silvina; Loos, Andreas; et al.; Vacuolar targeting of recombinant antibodies in Nicotiana benthamiana; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Plant Biotechnology Journal; 14; 12; 12-2016; 2265-2275  
dc.identifier.issn
1467-7644  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57361  
dc.description.abstract
Plant-based platforms are extensively used for the expression of recombinant proteins, including monoclonal antibodies. However, to harness the approach effectively and leverage it to its full potential, a better understanding of intracellular processes that affect protein properties is required. In this work, we examined vacuolar (vac) targeting and deposition of the monoclonal antibody (Ab) 14D9 in Nicotiana benthamiana leaves. Two distinct vacuolar targeting signals (KISIA and NIFRGF) were C-terminal fused to the heavy chain of 14D9 (vac-Abs) and compared with secreted and ER-retained variants (sec-Ab, ER-Ab, respectively). Accumulation of ER- and vac-Abs was 10- to 15-fold higher than sec-Ab. N-glycan profiling revealed the predominant presence of plant typical complex fucosylated and xylosylated GnGnXF structures on sec-Ab while vac-Abs carried mainly oligomannosidic (Man 7-9) next to GnGnXF forms. Paucimannosidic glycans (commonly assigned as typical vacuolar) were not detected. Confocal microscopy analysis using RFP fusions showed that sec-Ab-RFP localized in the apoplast while vac-Abs-RFP were exclusively detected in the central vacuole. The data suggest that vac-Abs reached the vacuole by two different pathways: direct transport from the ER bypassing the Golgi (Ab molecules containing Man structures) and trafficking through the Golgi (for Ab molecules containing complex N-glycans). Importantly, vac-Abs were correctly assembled and functionally active. Collectively, we show that the central vacuole is an appropriate compartment for the efficient production of Abs with appropriate post-translational modifications, but also point to a reconsideration of current concepts in plant glycan processing.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Immunoglobulin  
dc.subject
Molecular Farming  
dc.subject
N-Glycosylation  
dc.subject
Secretory Pathway  
dc.subject
Vacuolar Sorting Signals  
dc.subject
Vacuolar Transport  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Vacuolar targeting of recombinant antibodies in Nicotiana benthamiana  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:01:42Z  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
2265-2275  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ocampo, Carolina Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lareu, Jorge Fabricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marin Viegas, Vanesa Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mangano, Silvina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Loos, Andreas. University of Natural Resources and Life Sciences Vienna; Austria  
dc.description.fil
Fil: Steinkellner, Herta. University of Natural Resources and Life Sciences Vienna; Austria  
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Plant Biotechnology Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/pbi.12580  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pbi.12580