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dc.contributor.author
Ocampo, Carolina Gabriela
dc.contributor.author
Lareu, Jorge Fabricio
dc.contributor.author
Marin Viegas, Vanesa Soledad
dc.contributor.author
Mangano, Silvina
dc.contributor.author
Loos, Andreas
dc.contributor.author
Steinkellner, Herta
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana
dc.date.available
2018-08-28T17:57:55Z
dc.date.issued
2016-12
dc.identifier.citation
Ocampo, Carolina Gabriela; Lareu, Jorge Fabricio; Marin Viegas, Vanesa Soledad; Mangano, Silvina; Loos, Andreas; et al.; Vacuolar targeting of recombinant antibodies in Nicotiana benthamiana; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Plant Biotechnology Journal; 14; 12; 12-2016; 2265-2275
dc.identifier.issn
1467-7644
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57361
dc.description.abstract
Plant-based platforms are extensively used for the expression of recombinant proteins, including monoclonal antibodies. However, to harness the approach effectively and leverage it to its full potential, a better understanding of intracellular processes that affect protein properties is required. In this work, we examined vacuolar (vac) targeting and deposition of the monoclonal antibody (Ab) 14D9 in Nicotiana benthamiana leaves. Two distinct vacuolar targeting signals (KISIA and NIFRGF) were C-terminal fused to the heavy chain of 14D9 (vac-Abs) and compared with secreted and ER-retained variants (sec-Ab, ER-Ab, respectively). Accumulation of ER- and vac-Abs was 10- to 15-fold higher than sec-Ab. N-glycan profiling revealed the predominant presence of plant typical complex fucosylated and xylosylated GnGnXF structures on sec-Ab while vac-Abs carried mainly oligomannosidic (Man 7-9) next to GnGnXF forms. Paucimannosidic glycans (commonly assigned as typical vacuolar) were not detected. Confocal microscopy analysis using RFP fusions showed that sec-Ab-RFP localized in the apoplast while vac-Abs-RFP were exclusively detected in the central vacuole. The data suggest that vac-Abs reached the vacuole by two different pathways: direct transport from the ER bypassing the Golgi (Ab molecules containing Man structures) and trafficking through the Golgi (for Ab molecules containing complex N-glycans). Importantly, vac-Abs were correctly assembled and functionally active. Collectively, we show that the central vacuole is an appropriate compartment for the efficient production of Abs with appropriate post-translational modifications, but also point to a reconsideration of current concepts in plant glycan processing.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Immunoglobulin
dc.subject
Molecular Farming
dc.subject
N-Glycosylation
dc.subject
Secretory Pathway
dc.subject
Vacuolar Sorting Signals
dc.subject
Vacuolar Transport
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Vacuolar targeting of recombinant antibodies in Nicotiana benthamiana
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:01:42Z
dc.journal.volume
14
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
2265-2275
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Ocampo, Carolina Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lareu, Jorge Fabricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marin Viegas, Vanesa Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mangano, Silvina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Loos, Andreas. University of Natural Resources and Life Sciences Vienna; Austria
dc.description.fil
Fil: Steinkellner, Herta. University of Natural Resources and Life Sciences Vienna; Austria
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Plant Biotechnology Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/pbi.12580
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pbi.12580
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