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dc.contributor.author
Moreno, Carlota  
dc.contributor.author
Andrade Cuvi, Maria Jose  
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Darré, Magalí  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.date.available
2018-08-28T16:15:41Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Moreno, Carlota; Andrade Cuvi, Maria Jose; Zaro, Maria Jose; Darré, Magalí; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Short UV-C Treatment Prevents Browning and Extends the Shelf-Life of Fresh-Cut Carambola; Hindawi Publishing Corporation; Journal of Food Quality; 2017; 1-2017; 1-9; 2548791  
dc.identifier.issn
0146-9428  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57344  
dc.description.abstract
In this work, we selected a short UV-C treatment for fresh-cut carambola and assessed its efficacy in supplementing the benefits of low temperature storage. UV-C treated (6.0, 10.0, and 12.5 kJm−2) carambola slices showed reduced deterioration compared to control fruit. Treatment with a dose of 12.5 kJm−2 UV-C was more effective in maintaining quality and was selected for subsequent experiments evaluating the combination of UV-C and refrigeration on fruit storability and physical, chemical, and microbiological properties. Short UV-C exposure reduced weight loss and electrolyte leakage. UV-C treated carambola slices presented higher phenolic antioxidants than control after 21 d at 4°C and showed no alterations in soluble solids or titratable acidity. UV-C exposure also reduced the counts of molds, yeast, and aerobic mesophilic bacteria. UV-C treated fruit showed a fresh-like appearance even after 21 d as opposed to control carambola which presented spoilage and extensive browning symptoms. The reduction of fruit browning in UV-C treated fruit was not due to reduction in phenylalanine-ammonia lyase (PAL) and/or peroxidase (POD), but rather through polyphenol oxidase (PPO) inhibition and improved maintenance of tissue integrity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Hindawi Publishing Corporation  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Ppo  
dc.subject
Pod  
dc.subject
Pal  
dc.subject
Molds  
dc.subject
Aerobic Mesophilic Bacteria  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Short UV-C Treatment Prevents Browning and Extends the Shelf-Life of Fresh-Cut Carambola  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:01:00Z  
dc.identifier.eissn
1745-4557  
dc.journal.volume
2017  
dc.journal.pagination
1-9; 2548791  
dc.journal.pais
Egipto  
dc.journal.ciudad
El Cairo  
dc.description.fil
Fil: Moreno, Carlota. Universidad Tecnologica Equinoccial. Facultad de Ciencias de la Ingeniería; Ecuador  
dc.description.fil
Fil: Andrade Cuvi, Maria Jose. Universidad Tecnologica Equinoccial. Facultad de Ciencias de la Ingeniería; Ecuador  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Quality  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1155/2017/2548791  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/jfq/2017/2548791/