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dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline
dc.contributor.author
Plou, Francisco J.
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario
dc.contributor.author
Molina Garcia Antonio
dc.date.available
2018-08-28T16:14:59Z
dc.date.issued
2017-03
dc.identifier.citation
Deladino, Lorena; Schneider Teixeira, Aline; Plou, Francisco J. ; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Molina Garcia Antonio; Effect of High Hydrostatic Pressure, alkaline and combined treatments on corn starch granules metal binding: Structure, swelling behavior and thermal properties assessment; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 102; 3-2017; 241-249
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57338
dc.description.abstract
Modification of corn starch granules to transform them into carriers for molecules of nutritional interest was assayed by alkaline and high pressure treatments. Changes in the granular structure of starches were revealed by porosimetry and swelling power studies, while confocal microscopy evaluated the mode of disruption of the granules. Both alkali and high pressure treatments increased the number of pores in the granules while the combined procedures led to a central disruption and an increased deep pore number. The high pore volume found in alkali treated starches resulted in a high swelling power and created more binding sites to load high amounts of minerals, such as zinc and magnesium, as determined by atomic emission spectrometry. The extent of gelatinization process was affected differently in treated starches. The reduction in temperature and enthalpy, associated to high pressure granular starch suspensions, was moderated by the creation of new charged interactions due to alkali addition.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Alkaline Treatments
dc.subject
Corn Starch
dc.subject
High Hydrostatic Pressure
dc.subject
Metal Absorption
dc.subject
Zinc-Magnesium
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effect of High Hydrostatic Pressure, alkaline and combined treatments on corn starch granules metal binding: Structure, swelling behavior and thermal properties assessment
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:03:59Z
dc.journal.volume
102
dc.journal.pagination
241-249
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Plou, Francisco J.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Catálisis y Petroleoquímica; España
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Molina Garcia Antonio. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2017.01.003
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308517300032
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