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dc.contributor.author
Varela, Maria Soledad  
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario  
dc.contributor.author
Yamul, Diego Karim  
dc.date.available
2018-08-27T21:05:42Z  
dc.date.issued
2016-07  
dc.identifier.citation
Varela, Maria Soledad; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Yamul, Diego Karim; Effect of hydrocolloids on the properties of wheat/potato starch mixtures; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 68; 7-8; 7-2016; 753-761  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57313  
dc.description.abstract
The physicochemical, pasting, thermal, viscoelastic, and syneresis properties of nine formulations prepared with wheat starch, potato starch, and hydrocolloids (pectin, HPMC, arabic gum, and konjac glucomannan (KG)) were assessed. The addition of the hydrocolloids decreased the water solubility index and water absorption capacity but did not modify the swelling power of starch granules. The starch gelatinization temperature decreased in the presence of the hydrocolloids, while the enthalpy of gelatinization and gelatinization range temperature increased. Pectin and HPMC addition decreased the paste viscosity whereas KG increased and arabic gum had no effect. On the other hand, the pasting temperature was not modified by the presence of hydrocolloids. All the blends behaved as solid as the storage modulus was higher than the viscous modulus within all the frequency range assayed. Viscous characteristics were improved with the addition of pectin and HPMC. The presence of hydrocolloids increased the stability of the gelled starch mixtures to freeze–thaw cycle and no syneresis was observed in these gels stored at 4°C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Hydrocolloids  
dc.subject
Pasting  
dc.subject
Potato Starch  
dc.subject
Rheology  
dc.subject
Wheat Starch  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of hydrocolloids on the properties of wheat/potato starch mixtures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:03:06Z  
dc.journal.volume
68  
dc.journal.number
7-8  
dc.journal.pagination
753-761  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Varela, Maria Soledad. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Área Ciencia de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.201400257  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201400257