Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sciammaro, Leonardo Pablo  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.date.available
2018-08-27T21:05:03Z  
dc.date.issued
2016-03  
dc.identifier.citation
Sciammaro, Leonardo Pablo; Ferrero, Cristina; Puppo, Maria Cecilia; Chemical and nutritional properties of different fractions of Prosopis alba pods and seeds; Springer Verlag Berlín; Journal of Food Measurement and Characterization; 10; 1; 3-2016; 103-112  
dc.identifier.issn
2193-4134  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57308  
dc.description.abstract
The objective of this work was to study chemical and nutritional aspects of different fractions of Prosopis alba. Flours from whole pod, pericarp (pulp) and seeds were obtained. Polyphenols were mainly located in pulp but antioxidant activity was higher in whole pod flour and seeds. In seeds, the fraction with the highest polyphenols and antioxidant activity was the seed coat or testa. Protein content was higher in whole pod flour (5.81 %) than in pulp flour (3.52 %), presenting the seed an appreciable amount 33.6 %. These proteins were composed by monomer subunits of 85, 67, 38, 16 and 14 kDa and no prolamins and anti-tryptic activity were detected. P. alba flours presented high content of soluble sugars, mainly composed by sucrose, and also high amount of insoluble dietary fiber. The major mineral was potassium. The whole pod, due to the contribution of seeds, contained high amount of calcium, magnesium, iron and zinc, all indispensable minerals for human nutrition. Therefore, P. alba flours, mainly containing the seeds, constitute nutritional ingredients for bakery and gluten free products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Verlag Berlín  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Mineral Composition  
dc.subject
Nutritional Value  
dc.subject
Prosopis Alba Pods  
dc.subject
Prosopis Alba Seeds  
dc.subject
Protein Profile  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Chemical and nutritional properties of different fractions of Prosopis alba pods and seeds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:02:24Z  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
103-112  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Sciammaro, Leonardo Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Measurement and Characterization  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11694-015-9282-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11694-015-9282-z