Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Moronta, Julián  
dc.contributor.author
Smaldini, Paola Lorena  
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2018-08-27T18:53:07Z  
dc.date.issued
2016-03  
dc.identifier.citation
Moronta, Julián; Smaldini, Paola Lorena; Docena, Guillermo H.; Añon, Maria Cristina; Peptides of amaranth were targeted as containing sequences with potential anti-inflammatory properties; Elsevier; Journal of Functional Foods; 21; 3-2016; 463-473  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57269  
dc.description.abstract
The immunomodulatory effect of amaranth peptides on epithelial cells activated through the NF-κB signalling pathway was examined. Results showed that extensive protein hydrolysis from amaranth (23 and 30% degree of hydrolysis) reduced the emission of light in bacterial flagellin-activated Caco-CCL20: luc cells (Caco-cells transfected with a luciferase reporter under the control of the CCL20 promoter) compared with the non-hydrolysed protein. Purification of the most active peptide fractions by HPLC chromatography and sequencing showed that the peptide SSEDIKE possessed a modulatory capacity on activated cells to suppress the expression of mRNA coding for CCL20. This peptide was non-toxic for cells. These findings indicated that the peptide SSEDIKE derived from proteins of amaranth attenuated the activation of human intestinal epithelial cell, and hence amaranth proteins could be included in functional foods as a source of bioactive peptides with health promoting properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Amaranth Peptides  
dc.subject
Anti-Inflammatory  
dc.subject
Ccl20  
dc.subject
Immunomodulatory Activity  
dc.subject
Intestinal Epithelial Cells  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Peptides of amaranth were targeted as containing sequences with potential anti-inflammatory properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:05:46Z  
dc.journal.volume
21  
dc.journal.pagination
463-473  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Moronta, Julián. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Smaldini, Paola Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.12.022  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S175646461500626X