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dc.contributor.author
Moronta, Julián
dc.contributor.author
Smaldini, Paola Lorena
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2018-08-27T18:53:07Z
dc.date.issued
2016-03
dc.identifier.citation
Moronta, Julián; Smaldini, Paola Lorena; Docena, Guillermo H.; Añon, Maria Cristina; Peptides of amaranth were targeted as containing sequences with potential anti-inflammatory properties; Elsevier; Journal of Functional Foods; 21; 3-2016; 463-473
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57269
dc.description.abstract
The immunomodulatory effect of amaranth peptides on epithelial cells activated through the NF-κB signalling pathway was examined. Results showed that extensive protein hydrolysis from amaranth (23 and 30% degree of hydrolysis) reduced the emission of light in bacterial flagellin-activated Caco-CCL20: luc cells (Caco-cells transfected with a luciferase reporter under the control of the CCL20 promoter) compared with the non-hydrolysed protein. Purification of the most active peptide fractions by HPLC chromatography and sequencing showed that the peptide SSEDIKE possessed a modulatory capacity on activated cells to suppress the expression of mRNA coding for CCL20. This peptide was non-toxic for cells. These findings indicated that the peptide SSEDIKE derived from proteins of amaranth attenuated the activation of human intestinal epithelial cell, and hence amaranth proteins could be included in functional foods as a source of bioactive peptides with health promoting properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Amaranth Peptides
dc.subject
Anti-Inflammatory
dc.subject
Ccl20
dc.subject
Immunomodulatory Activity
dc.subject
Intestinal Epithelial Cells
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Peptides of amaranth were targeted as containing sequences with potential anti-inflammatory properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:05:46Z
dc.journal.volume
21
dc.journal.pagination
463-473
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Moronta, Julián. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Smaldini, Paola Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.12.022
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S175646461500626X
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