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dc.contributor.author
Ortiz, Cristian Matias  
dc.contributor.author
Moraes, Jaqueline Oliveira de  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Laurindo, João Borges  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2018-08-27T18:52:47Z  
dc.date.issued
2017-05  
dc.identifier.citation
Ortiz, Cristian Matias; Moraes, Jaqueline Oliveira de; Vicente, Ariel Roberto; Laurindo, João Borges; Mauri, Adriana Noemi; Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions; Elsevier; Food Hydrocolloids; 66; 5-2017; 110-117  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57267  
dc.description.abstract
The processing variables used to produce biopolymer films may have great influence on the material's properties and production time. The aim of this work was to determine i) a suitable formulation (concentration and rheological properties) for tape casting processing of soy protein suspensions ii) the effects of the drying method (heat conduction, C; and infrared radiation, IR) and temperature (40, 50 and 60 °C) on the drying kinetics and physical properties of resulting films. A soy protein isolate (SPI) concentration over 10.5% w/v was required for proper tape casting processing. Conduction drying at 60 °C (C60) and IR60 showed short drying times and similar drying kinetics. However, drying by IR60 yielded films having poor mechanical properties. Raising the drying temperature increased film's tensile strength, Young's modulus, glass transition temperature (Tg), and heat seal strength. The results of this study demonstrated that it is possible to produce soy protein films at large scale by tape casting. The influence of the processing method and drying conditions on soy protein film properties are discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biodegradable Materials  
dc.subject
Drying  
dc.subject
Formulation'S Effect  
dc.subject
Protein Films  
dc.subject
Soybean  
dc.subject
Tape Casting  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:03:36Z  
dc.journal.volume
66  
dc.journal.pagination
110-117  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moraes, Jaqueline Oliveira de. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laurindo, João Borges. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.12.029  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16310888