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dc.contributor.author
Moronta, Julián
dc.contributor.author
Smaldini, Paola Lorena
dc.contributor.author
Fossati, Carlos Alberto
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.
dc.date.available
2018-08-27T18:52:08Z
dc.date.issued
2016-08
dc.identifier.citation
Moronta, Julián; Smaldini, Paola Lorena; Fossati, Carlos Alberto; Añon, Maria Cristina; Docena, Guillermo H.; The anti-inflammatory SSEDIKE peptide from Amaranth seeds modulates IgE-mediated food allergy; Elsevier; Journal of Functional Foods; 25; 8-2016; 579-587
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57263
dc.description.abstract
The in vivo immunomodulatory effect of a bioactive peptide from Amaranthus hypochondriacus grains in an IgE-mediated food allergy mouse model was examined. The synthetic SSEDIKE peptide was orally administered to prevent food allergy. Upon oral challenge with milk allergens we observed an alleviation of hypersensitivity symptoms with negativization of skin test, a significant inhibition of specific IgE and IgG1 secretion, a substantial reduction in the secretion of IL-5 and IL-13 by antigen-stimulated spleen cells and mucosal reduction of transcripts coding for ccl20, gata-3 and nf-kb. In addition tgf-β and foxp3 mRNA levels were up-regulated in jejunum. The charged SSEDIKE peptide from Amaranth inhibited the allergy reaction in a mouse model of food allergy, with suppression of IgE secretion and control of the intestinal inflammation preventing the activation of NF-κB, which might be attributed to the induction of local tolerance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Amaranth
dc.subject
Anti-Inflammatory Effect
dc.subject
Food Allergy
dc.subject
Ige
dc.subject
Peptides
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
The anti-inflammatory SSEDIKE peptide from Amaranth seeds modulates IgE-mediated food allergy
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:01:20Z
dc.journal.volume
25
dc.journal.pagination
579-587
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Moronta, Julián. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Smaldini, Paola Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fossati, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.06.031
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464616301748
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