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dc.contributor.author
Musso, Yanina Soledad  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2018-08-27T17:28:52Z  
dc.date.issued
2016-12  
dc.identifier.citation
Musso, Yanina Soledad; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Gelatin based films capable of modifying its color against environmental pH changes; Elsevier; Food Hydrocolloids; 61; 12-2016; 523-530  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57214  
dc.description.abstract
The aim of this work was to develop biodegradable protein-based films capable of sense pH changes. These protein films were prepared by casting from aqueous solutions of bovine gelatin, glycerol and three acid-base indicators: methyl orange (MO), neutral red (NR) and bromocresol green (BCG), at pH 2, 6 and 11. All resulting protein films were homogeneous, thin and had different colors depending on pH and the indicator used. The response of these materials was evaluated simulating their contact with liquid and semisolid media, and with a container headspace at acid and alkaline pH. In all tests, developed protein films could modify their color after being in contact with media of different pH. The physicochemical properties of films were also affected differently by the presence of each acid-base indicator. While the addition of BCG did not significantly modify the properties of control gelatin films, except its color; the incorporation of MO and NR into film-forming solutions significantly improved mechanical properties and decreased the water solubility and moisture content of the resulting protein films without affecting their water vapor permeability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Food Spoilage Sensor  
dc.subject
Gelatin  
dc.subject
Ph Indicators  
dc.subject
Protein Film  
dc.subject
Smart Packaging  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Gelatin based films capable of modifying its color against environmental pH changes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:02:28Z  
dc.journal.volume
61  
dc.journal.pagination
523-530  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16302624  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.06.013