Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2018-08-27T16:34:57Z
dc.date.issued
2016-10
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Design of chitosan-based nanoparticles functionalized with gallic acid; Elsevier Science; Materials Science and Engineering: C; 67; 10-2016; 717-726
dc.identifier.issn
0928-4931
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57203
dc.description.abstract
Active nanoparticles based on chitosan could be applied as a support for the modulation of gallic acid delivery. In this sense, these nanostructures could be employed in different fields such as food, packaging, and pharmaceutical areas. The design parameters of chitosan-based nanoparticles functionalized with gallic acid (GA) were optimized through RSM by means of the analysis of zeta potential (ZP) and percentage encapsulation efficiency (PEE). The nanoparticles were prepared by ionotropic gelation using tripolyphosphate (TPP), at different combinations of chitosan (CH) concentration, CH:TPP ratio and GA. Global desirability methodology allowed finding the optimum formulation that included CH 0.76% (w/w), CH:TPP ratio of 5 and 37 mgGA/gCH leading to ZP of + 50 mV and 82% of PEE. Analysis through QuickScan and turbidity demonstrated that the most stable nanoparticle suspensions were achieved combining concentrations of chitosan ranging between 0.5 and 0.75% with CH:TPP ratios higher than 3. These suspensions had high stability confirmed by means ZP and transmittance values which were higher than + 25 mV and 0.21 on average, respectively, as well as nanoparticle diameters of about 140 nm. FTIR revealed the occurrence of both hydrogen bond and ionic interactions of CH-TPP which allowed the encapsulation and the improvement of the stability of the active agent.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Central Composite Design
dc.subject
Ionotropic Gelation
dc.subject
Percentage Encapsulation Efficiency
dc.subject
Quickscan
dc.subject
Rsm
dc.subject
Zeta Potential
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Design of chitosan-based nanoparticles functionalized with gallic acid
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:03:15Z
dc.journal.volume
67
dc.journal.pagination
717-726
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Materials Science and Engineering: C
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.msec.2016.05.072
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928493116305057
Archivos asociados