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dc.contributor.author
Julio, Luciana Magdalena
dc.contributor.author
Copado, Claudia Noelia
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2018-08-27T16:34:40Z
dc.date.issued
2018-03
dc.identifier.citation
Julio, Luciana Magdalena; Copado, Claudia Noelia; Diehl, Bernd W. K.; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Chia bilayer emulsions with modified sunflower lecithins and chitosan as delivery systems of omega-3 fatty acids; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 89; 3-2018; 581-590
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57202
dc.description.abstract
Chia oil constitutes a vegetal source of ω-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and natural antioxidants, although it is susceptible to the oxidation process. Emulsion-based delivery systems could be adequate for its protection and incorporation into foods. In this study chia bilayer O/W emulsions were obtained applying layer-by-layer deposition technique. It consisted of the electrostatic deposition of positively charged chitosan on negatively charged oil droplets. These were stabilized using modified sunflower lecithins (deoiled or phosphatidylcholine-enriched) in presence or absence of maltodextrin. The particle size distribution, mean diameters, ζ-potential and viscosity of emulsions were determined. The chitosan addition had a strong influence (p ≤ 0.001) on the rheological properties increasing the viscosity and changing the flow behavior of emulsions. The global and oxidative stability of emulsions were monitored during 50 days at 4 °C. The bilayer emulsions showed better physical stability than the monolayer ones. Also, they recorded lower peroxide values (p ≤ 0.05) than monolayer systems and bulk chia oil, with no significant (p > 0.05) changes in their ω-3 PUFAs content during the storage period. Bilayer emulsions with modified sunflower lecithins proved to be protective systems against lipid oxidation, constituting a viable option for the delivery of chia ω-3 PUFAs with potential application in the food industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Chia Seed Oil
dc.subject
Chitosan
dc.subject
Electrostatic Layer-By-Layer Deposition
dc.subject
Modified Sunflower Lecithin
dc.subject
O/W Emulsions
dc.subject
Ω-3 Fatty Acids Pufas
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Chia bilayer emulsions with modified sunflower lecithins and chitosan as delivery systems of omega-3 fatty acids
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:04:36Z
dc.journal.volume
89
dc.journal.pagination
581-590
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Copado, Claudia Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service Ag; Alemania
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643817308630
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.11.044
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