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dc.contributor.author
Musso, Yanina Soledad
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2018-08-27T16:14:32Z
dc.date.issued
2017-05
dc.identifier.citation
Musso, Yanina Soledad; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Smart edible films based on gelatin and curcumin; Elsevier; Food Hydrocolloids; 66; 5-2017; 8-15
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57198
dc.description.abstract
This work studied the preparation of edible smart films based on gelatin and curcumin. Films were prepared by casting using water and an ethanol-water mixture as solvents. The addition of curcumin, besides affecting the physicochemical properties of gelatin films, colored them depending on the pH of the film-forming dispersion (yellow at pH = 6 and red at pH = 11). It also provided films with important antioxidant properties, but no antimicrobial activity. The response of these materials against pH changes was evaluated simulating their contact with liquid and semisolid foods, and with a container headspace at acid and alkaline pH. In all tests, gelatin films with curcumin added could modify their color after being in contact with media of different pH. The use of an ethanol-water mixture as solvent was a good alternative to intensify film color and the visualization of their response capacity against pH changes, as well as to increase the antioxidant properties and hydrophobicity of films. These edible films could be used as smart food packaging, since they could inform consumers if the product was suitable for consumption through their capacity to sense pH changes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Curcumin
dc.subject
Food Spoilage Sensor
dc.subject
Gelatin
dc.subject
Ph Indicators
dc.subject
Protein Film
dc.subject
Smart Packaging
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Smart edible films based on gelatin and curcumin
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:02:44Z
dc.journal.volume
66
dc.journal.pagination
8-15
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.rights.embargoDate
2019-06-01
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16307615
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.11.007
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