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dc.contributor.author
Musso, Yanina Soledad  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2018-08-27T16:14:32Z  
dc.date.issued
2017-05  
dc.identifier.citation
Musso, Yanina Soledad; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Smart edible films based on gelatin and curcumin; Elsevier; Food Hydrocolloids; 66; 5-2017; 8-15  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57198  
dc.description.abstract
This work studied the preparation of edible smart films based on gelatin and curcumin. Films were prepared by casting using water and an ethanol-water mixture as solvents. The addition of curcumin, besides affecting the physicochemical properties of gelatin films, colored them depending on the pH of the film-forming dispersion (yellow at pH = 6 and red at pH = 11). It also provided films with important antioxidant properties, but no antimicrobial activity. The response of these materials against pH changes was evaluated simulating their contact with liquid and semisolid foods, and with a container headspace at acid and alkaline pH. In all tests, gelatin films with curcumin added could modify their color after being in contact with media of different pH. The use of an ethanol-water mixture as solvent was a good alternative to intensify film color and the visualization of their response capacity against pH changes, as well as to increase the antioxidant properties and hydrophobicity of films. These edible films could be used as smart food packaging, since they could inform consumers if the product was suitable for consumption through their capacity to sense pH changes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Curcumin  
dc.subject
Food Spoilage Sensor  
dc.subject
Gelatin  
dc.subject
Ph Indicators  
dc.subject
Protein Film  
dc.subject
Smart Packaging  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Smart edible films based on gelatin and curcumin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:02:44Z  
dc.journal.volume
66  
dc.journal.pagination
8-15  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.rights.embargoDate
2019-06-01  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16307615  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.11.007