Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
García Fillería, Susan Fiorella  
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.date.available
2018-08-27T16:14:21Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
García Fillería, Susan Fiorella; Tironi, Valeria Anahi; Prevention of in vitro oxidation of low density lipoproteins (LDL) by amaranth peptides released by gastrointestinal digestion; Elsevier; Journal of Functional Foods; 34; 7-2017; 197-206  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57197  
dc.description.abstract
The objective of this work was to analyze the capacity of amaranth peptides generated by gastrointestinal digestion to prevent LDL oxidation. A simulated gastrointestinal digest from protein isolate (Id); Id fractions separated by gel filtration FPLC, and synthetic peptides (products of digestion) were evaluated. The evolution of conjugated dienes (CD) and, for most active samples, TBARS, fluorescent compounds (FC) evolution and electrophoretic mobility (EM) during Cu+2/H2O2-induced-LDL-oxidation were evaluated. Id was able to increase the lag time and to decrease the propagation rate for CD and FC formation; however, EM was not modified. Most active FPLC fractions (0.59–1.4 kDa) attained a complete inhibition of CD, and partial or total prevention of FC formation and electrophoretic changes. Peptides evaluation indicated that the presence of histidine, hydrophobic and aromatic residues would be important in the inhibition of Cu+2/H2O2-induced LDL oxidation. The most active were cationic or neutral peptides.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Amaranth Proteins  
dc.subject
Gastrointestinal Digestion  
dc.subject
Ldl Oxidation  
dc.subject
Peptides  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Prevention of in vitro oxidation of low density lipoproteins (LDL) by amaranth peptides released by gastrointestinal digestion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:01:08Z  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.pagination
197-206  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: García Fillería, Susan Fiorella. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.04.032  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617302219