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dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli
dc.contributor.author
Bengoechea, Carlos
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Hachemi Guerrero, Antonio Munir
dc.date.available
2018-08-27T16:13:51Z
dc.date.issued
2016-11
dc.identifier.citation
Piermaria, Judith Araceli; Bengoechea, Carlos; Abraham, Analia Graciela; Hachemi Guerrero, Antonio Munir; Shear and extensional properties of kefiran; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 152; 11-2016; 97-104
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57195
dc.description.abstract
Kefiran is a neutral polysaccharide constituted by glucose and galactose produced by Lactobacillus kefiranofaciens. It is included into kefir grains and has several health promoting properties. In the present work, shear and extensional properties of different kefiran aqueous dispersions (0.5, 1 and 2% wt.) were assessed and compared to other neutral gums commonly used in food, cosmetic and pharmaceutics industries (methylcellulose, locust bean gum and guar gum). Kefiran showed shear flow characteristics similar to that displayed by other representative neutral gums, although it always yielded lower viscosities at a given concentration. For each gum system it was possible to find a correlation between dynamic and steady shear properties by a master curve including both the apparent and complex viscosities. When studying extensional properties of selected gums at 2% wt. by means of a capillary break-up rheometer, kefiran solutions did not show important extensional properties, displaying a behaviour close the Newtonian.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cross
dc.subject
Extensional Viscosity
dc.subject
Kefiran
dc.subject
Neutral Gum
dc.subject
Rheology
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Shear and extensional properties of kefiran
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-27T14:00:03Z
dc.journal.volume
152
dc.journal.pagination
97-104
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bengoechea, Carlos. Universidad de Sevilla; España
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hachemi Guerrero, Antonio Munir. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.06.067
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716307421
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