Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli  
dc.contributor.author
Bengoechea, Carlos  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Hachemi Guerrero, Antonio Munir  
dc.date.available
2018-08-27T16:13:51Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Piermaria, Judith Araceli; Bengoechea, Carlos; Abraham, Analia Graciela; Hachemi Guerrero, Antonio Munir; Shear and extensional properties of kefiran; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 152; 11-2016; 97-104  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57195  
dc.description.abstract
Kefiran is a neutral polysaccharide constituted by glucose and galactose produced by Lactobacillus kefiranofaciens. It is included into kefir grains and has several health promoting properties. In the present work, shear and extensional properties of different kefiran aqueous dispersions (0.5, 1 and 2% wt.) were assessed and compared to other neutral gums commonly used in food, cosmetic and pharmaceutics industries (methylcellulose, locust bean gum and guar gum). Kefiran showed shear flow characteristics similar to that displayed by other representative neutral gums, although it always yielded lower viscosities at a given concentration. For each gum system it was possible to find a correlation between dynamic and steady shear properties by a master curve including both the apparent and complex viscosities. When studying extensional properties of selected gums at 2% wt. by means of a capillary break-up rheometer, kefiran solutions did not show important extensional properties, displaying a behaviour close the Newtonian.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cross  
dc.subject
Extensional Viscosity  
dc.subject
Kefiran  
dc.subject
Neutral Gum  
dc.subject
Rheology  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Shear and extensional properties of kefiran  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:00:03Z  
dc.journal.volume
152  
dc.journal.pagination
97-104  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bengoechea, Carlos. Universidad de Sevilla; España  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hachemi Guerrero, Antonio Munir. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.06.067  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716307421