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dc.contributor.author
Martegani, José Eduardo  
dc.contributor.author
Mazzilli, German Ariel  
dc.contributor.author
Nuñez, Gabriela  
dc.contributor.author
Marcos, Escola  
dc.contributor.author
Esterelles, Gabriela  
dc.contributor.author
Scelsio, Natalia  
dc.contributor.author
Bonfranceschi Barros, Alfonsina  
dc.contributor.author
Markán, Juan Alejandro  
dc.contributor.author
Lopez, Laura Maria Isabel  
dc.date.available
2018-08-24T18:07:29Z  
dc.date.issued
2015-05  
dc.identifier.citation
Martegani, José Eduardo; Mazzilli, German Ariel; Nuñez, Gabriela; Marcos, Escola; Esterelles, Gabriela; et al.; Curtición de piel de cabra empleando afrecho de trigo en la etapa de purgado: Análisis enzimático, microscópico y físico-mecánico; Asociación Argentina de los Químicos y Técnicos de la Industria del Cuero; Tecnologia del Cuero; 25; 88; 5-2015; 9-13  
dc.identifier.issn
0327-4357  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57040  
dc.description.abstract
In the leather technology the use of enzymes with proteolytic activity in the process of bating allows an appropriate structural relaxation to make a leather pliable. This paper has tested the wheat bran as enzymatic agent in the process of purging. The results establish that should not be separated from the solid material bran because it retains most of the enzymatic activity and therefore the total bran suspension must be in contact with the skin to be treated. This enzyme preparation was able to degrade proteins and casein dust skin substrate but not to elastin. Through microscopy techniques it was evidenced opening (relaxation) and the division of the fibrous bundles in the central part of "corium" in the skin samples subjected to treatment with bran. The organoleptic characteristics of the leathers were better than those who had no enzyme treatment (white), while the physical-mechanical tests showed no significant differences. The use of wheat bran may have relevance for artisanal tanneries to replace imported commercial enzyme preparations and use as a by-product of wheat flour industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Asociación Argentina de los Químicos y Técnicos de la Industria del Cuero  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cuero  
dc.subject
Proteasas  
dc.subject
Curtido  
dc.subject
Cabra  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Curtición de piel de cabra empleando afrecho de trigo en la etapa de purgado: Análisis enzimático, microscópico y físico-mecánico  
dc.title
Tanning of Goatskin Using Wheat Bran in the Process of Purging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-01T14:17:58Z  
dc.journal.volume
25  
dc.journal.number
88  
dc.journal.pagination
9-13  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Buenos Aires  
dc.description.fil
Fil: Martegani, José Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazzilli, German Ariel. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nuñez, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marcos, Escola. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Esterelles, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scelsio, Natalia. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonfranceschi Barros, Alfonsina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Markán, Juan Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Laura Maria Isabel. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Tecnologia del Cuero  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.aaqtic.org.ar/revistaTDC/TDC_88/FLASH/