Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Garcia, Nancy Lis  
dc.contributor.author
Ribba, Laura Gabriela  
dc.contributor.author
Dufresne, Alain  
dc.contributor.author
Aranguren, Mirta Ines  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.date.available
2018-08-24T16:38:28Z  
dc.date.issued
2011-02  
dc.identifier.citation
Garcia, Nancy Lis; Ribba, Laura Gabriela; Dufresne, Alain; Aranguren, Mirta Ines; Goyanes, Silvia Nair; Effect of glycerol on the morphology of nanocomposites made from thermoplastic starch and starch nanocrystals; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 84; 1; 2-2011; 203-210  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/56972  
dc.description.abstract
Fully bio-based nanocomposites were prepared using starch nanoparticles obtained by acidic hydrolysis of waxy maize starch granules as reinforcement. The same type of starch, which contains 99 wt.% amylopectin, was used to prepare glycerol plasticized and unplasticized matrices. The X-ray diffraction pattern of the plasticized reinforced materials displays both A and B-type peaks, showing that the crystalline structure of the nanocrystals was not affected by processing. The storage modulus of the composite material increases, with respect to the unfilled film, by 470% at 50 °C, while the permeability increases by 70%. This is probably due to a good association of glycerol with the nanoparticles leading to a fibrillar structure, studied by scanning electron microscopy of plasticized and unplasticized composites. © 2010 Elsevier Ltd. All rights reserved.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biodegradable  
dc.subject
Glycerol  
dc.subject
Nanocomposites  
dc.subject
Nanocrystals  
dc.subject
Starch  
dc.subject
Waxy Maize  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of glycerol on the morphology of nanocomposites made from thermoplastic starch and starch nanocrystals  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-23T19:07:08Z  
dc.journal.volume
84  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
203-210  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Nancy Lis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Martín; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribba, Laura Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dufresne, Alain. Grenoble Institute of Technology; Francia  
dc.description.fil
Fil: Aranguren, Mirta Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.11.024  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861710009124