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dc.contributor.author
Garcia, Nancy Lis
dc.contributor.author
Ribba, Laura Gabriela
dc.contributor.author
Dufresne, Alain
dc.contributor.author
Aranguren, Mirta Ines
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.date.available
2018-08-24T16:38:28Z
dc.date.issued
2011-02
dc.identifier.citation
Garcia, Nancy Lis; Ribba, Laura Gabriela; Dufresne, Alain; Aranguren, Mirta Ines; Goyanes, Silvia Nair; Effect of glycerol on the morphology of nanocomposites made from thermoplastic starch and starch nanocrystals; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 84; 1; 2-2011; 203-210
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/56972
dc.description.abstract
Fully bio-based nanocomposites were prepared using starch nanoparticles obtained by acidic hydrolysis of waxy maize starch granules as reinforcement. The same type of starch, which contains 99 wt.% amylopectin, was used to prepare glycerol plasticized and unplasticized matrices. The X-ray diffraction pattern of the plasticized reinforced materials displays both A and B-type peaks, showing that the crystalline structure of the nanocrystals was not affected by processing. The storage modulus of the composite material increases, with respect to the unfilled film, by 470% at 50 °C, while the permeability increases by 70%. This is probably due to a good association of glycerol with the nanoparticles leading to a fibrillar structure, studied by scanning electron microscopy of plasticized and unplasticized composites. © 2010 Elsevier Ltd. All rights reserved.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Biodegradable
dc.subject
Glycerol
dc.subject
Nanocomposites
dc.subject
Nanocrystals
dc.subject
Starch
dc.subject
Waxy Maize
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of glycerol on the morphology of nanocomposites made from thermoplastic starch and starch nanocrystals
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-23T19:07:08Z
dc.journal.volume
84
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
203-210
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Garcia, Nancy Lis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Martín; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribba, Laura Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dufresne, Alain. Grenoble Institute of Technology; Francia
dc.description.fil
Fil: Aranguren, Mirta Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.11.024
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861710009124