Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Manca, Maria Cristina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Anduni, Guillermo Jose
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Farias, Marta Elena
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2018-08-17T15:33:05Z
dc.date.issued
2007-10
dc.identifier.citation
Manca, Maria Cristina; Anduni, Guillermo Jose; Farias, Marta Elena; Influence of artificial sweeteners on the kinetic and metabolic behavior of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; International Association for Food Protection; Journal of Food Protection; 70; 10; 10-2007; 2413-2416
dc.identifier.issn
0362-028X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/56110
dc.description.abstract
The addition of artificial sweeteners to a LAPT (yeast extract, peptone, and tryptone) medium without supplemented sugar increased the growth rate and final biomass of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus YOP 12 isolated from commercial yogurt. Saccharin and cyclamate were consumed during microorganism growth, while the uptake of aspartame began once the medium was glucose depleted. The pH of the media increased as a consequence of the ammonia released into the media supplemented with the sweeteners. The L. delbrueckii subsp. bulgaricus strain was able to grow in the presence of saccharin, cyclamate, or aspartame, and at low sweetener concentrations, the microorganism could utilize cyclamate and aspartame as an energy and carbon source.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
International Association for Food Protection
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus Delbrueckii Subsp. Bulgaricus
dc.subject
Artificial Sweeteners
dc.subject
Bacterial Metabolism
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Influence of artificial sweeteners on the kinetic and metabolic behavior of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-23T18:13:40Z
dc.identifier.eissn
1944-9097
dc.journal.volume
70
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
2413-2416
dc.journal.pais
Estados Unidos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Des Moines
dc.description.fil
Fil: Manca, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Anduni, Guillermo Jose. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farias, Marta Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Protection
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.4315/0362-028X-70.10.2413
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://jfoodprotection.org/doi/abs/10.4315/0362-028X-70.10.2413
Archivos asociados