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dc.contributor.author
Wassermann, Eliana
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dc.contributor.author
Montecchia, Marcela Susana
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dc.contributor.author
Correa, Olga Susana
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dc.contributor.author
Vega, Damián
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dc.contributor.author
Romero, Ana María
dc.date.available
2018-08-15T21:50:37Z
dc.date.issued
2017-09
dc.identifier.citation
Wassermann, Eliana; Montecchia, Marcela Susana; Correa, Olga Susana; Vega, Damián; Romero, Ana María; Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis strains virulence and genetic diversity. a first study in Argentina; Springer; European Journal of Plant Pathology; 149; 1; 9-2017; 35-42
dc.identifier.issn
0929-1873
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/55784
dc.description.abstract
Tomato bacterial wilt and canker, caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm) is considered one of the most important bacterial diseases of tomato worldwide. During the last two decades, severe outbreaks have occurred in greenhouses in the horticultural belt of Buenos Aires-La Plata, Argentina. Cmm strains collected in this area over a period of 14 years (2000–2013) were characterized for genetic diversity by rep-PCR genomic fingerprinting and level of virulence in order to have a better understanding of the source of inoculum and virulence variability. Analyses of BOX-, ERIC- and REP-PCR fingerprints revealed that the strains were genetically diverse; the same three fingerprint types were obtained in all three cases. No relationship could be established between rep-PCR clustering and the year, location or greenhouse origin of isolates, which suggests different sources of inoculum. However, in a few cases, bacteria with identical fingerprint types were isolated from the same greenhouse in different years. Despite strains differing in virulence, particularly within BOX-PCR groups, putative virulence genes located in plasmids (celA, pat-1) or in a pathogenicity island in the chromosome (tomA, chpC, chpG and ppaA) were detected in all strains. Our results suggest that new strains introduced every year via seed importation might be coexisting with others persisting locally. This study highlights the importance of preventive measures to manage tomato bacterial wilt and canker.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Epidemiology
dc.subject
Rep-Pcr
dc.subject
Tomato Bacterial Wilt And Canker
dc.subject
Virulence Genes
dc.title
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis strains virulence and genetic diversity. a first study in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-14T18:38:47Z
dc.identifier.eissn
1573-8469
dc.journal.volume
149
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
35-42
dc.journal.pais
Alemania
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dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Wassermann, Eliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montecchia, Marcela Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vega, Damián. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Ana María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Fitopatología; Argentina
dc.journal.title
European Journal of Plant Pathology
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10658-017-1159-z
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10658-017-1159-z
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