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dc.contributor.author
Dieterle, María Eugenia  
dc.contributor.author
Fina Martin, Joaquina  
dc.contributor.author
Durán, Rosario  
dc.contributor.author
Nemirovsky, Sergio Ivan  
dc.contributor.author
Sanchez Rivas, Carmen  
dc.contributor.author
Bowman, Charles  
dc.contributor.author
Russell, Daniel  
dc.contributor.author
Hatfull, Graham F.  
dc.contributor.author
Cambillau, Christian  
dc.contributor.author
Piuri, Mariana  
dc.date.available
2018-08-15T18:16:35Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Dieterle, María Eugenia; Fina Martin, Joaquina; Durán, Rosario; Nemirovsky, Sergio Ivan; Sanchez Rivas, Carmen; et al.; Characterization of prophages containing “evolved” Dit/Tal modules in the genome of Lactobacillus casei BL23; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 100; 21; 11-2016; 9201-9215  
dc.identifier.issn
0175-7598  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/55672  
dc.description.abstract
Lactic acid bacteria (LAB) have many applications in food and industrial fermentations. Prophage induction and generation of new virulent phages is a risk for the dairy industry. We identified three complete prophages (PLE1, PLE2, and PLE3) in the genome of the well-studied probiotic strain Lactobacillus casei BL23. All of them have mosaic architectures with homologous sequences to Streptococcus, Lactococcus, Lactobacillus, and Listeria phages or strains. Using a combination of quantitative real-time PCR, genomics, and proteomics, we showed that PLE2 and PLE3 can be induced—but with different kinetics—in the presence of mitomycin C, although PLE1 remains as a prophage. A structural analysis of the distal tail (Dit) and tail associated lysin (Tal) baseplate proteins of these prophages and other L. casei/paracasei phages and prophages provides evidence that carbohydrate-binding modules (CBM) located within these “evolved” proteins may replace receptor binding proteins (RBPs) present in other well-studied LAB phages. The detailed study of prophage induction in this prototype strain in combination with characterization of the proteins involved in host recognition will facilitate the design of new strategies for avoiding phage propagation in the dairy industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bacteriophage  
dc.subject
Baseplate  
dc.subject
Lactobacillus Casei  
dc.subject
Prophage  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Characterization of prophages containing “evolved” Dit/Tal modules in the genome of Lactobacillus casei BL23  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-13T18:33:22Z  
dc.journal.volume
100  
dc.journal.number
21  
dc.journal.pagination
9201-9215  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Dieterle, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fina Martin, Joaquina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Durán, Rosario. Instituto Pasteur de Montevideo; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Nemirovsky, Sergio Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez Rivas, Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bowman, Charles. University of Pittsburgh; Estados Unidos. The Scripps Research Institute; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Russell, Daniel. University of Pittsburgh; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Hatfull, Graham F.. University of Pittsburgh; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Cambillau, Christian. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Marseille Universite; Francia  
dc.description.fil
Fil: Piuri, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1007/s00253-016-7727-x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00253-016-7727-x