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dc.contributor.author
Nieva Moreno, María Inés
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel
dc.contributor.author
Jaime, Gloria Susana
dc.contributor.author
Vattuone, Marta Amelia
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2018-08-15T14:02:48Z
dc.date.issued
2005-11
dc.identifier.citation
Nieva Moreno, María Inés; Zampini, Iris Catiana; Ordóñez, Roxana Mabel; Jaime, Gloria Susana; Vattuone, Marta Amelia; et al.; Evaluation of the cytotoxicity, genotoxicity, mutagenicity, and antimutagenicity of propolis from Tucuman, Argentina; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 53; 23; 11-2005; 8957-8962
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/55588
dc.description.abstract
This study evaluates the toxic, genotoxic/mutagenic, and antimutagenic effects of propolis extract from Amaicha del Valle, Tucumán, Argentina. The cytotoxicity assays carried out with the lethality test of Artemia salina revealed that the LD50 was around 100 μg/mL. Propolis extracts showed no toxicity to Salmonella typhimurium TA98 and TA100 strains and Allium cepa at concentrations that have antibiotic and antioxidant activities. Otherwise, for the testing doses, neither genotoxicity nor mutagenicity was found in any sample. The propolis extracts were able to inhibit the mutagenesis of isoquinoline (IQ) and 4-nitro o-phenylenediamine (NPD) with ID50 values of 40 and 20 μg/plate, respectively. From this result, the studied propolis may be inferred to contain some chemical compounds capable of inhibiting the mutagenicity of direct-acting and indirect-acting mutagens. A compound isolated from Amaicha del Valle propolis, 2′,4′- dihydroxychalcone, showed cytotoxic activity (LC50 values of 0.5 μg/mL) but was not genotoxic or mutagenic. Furthermore, this compound was able to inhibit the mutagenicity of IQ (ID50 values of 1 μg/plate) but was unable to inhibit the mutagenicity of NPD. Our results suggest a potential anticarcinogenic activity of Amaicha del Valle propolis and the chalcone isolated from it. © 2005 American Chemical Society.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
2″,4″- Dihydroxychalcone
dc.subject
Antimutagenicity
dc.subject
Cytotoxicity
dc.subject
Mutagenicity
dc.subject
Propolis
dc.subject.classification
Farmacología y Farmacia
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Evaluation of the cytotoxicity, genotoxicity, mutagenicity, and antimutagenicity of propolis from Tucuman, Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-08-13T18:18:14Z
dc.journal.volume
53
dc.journal.number
23
dc.journal.pagination
8957-8962
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Nieva Moreno, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jaime, Gloria Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vattuone, Marta Amelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1021/jf0513359
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0513359
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