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dc.contributor.author Hasperué, Héctor Joaquín
dc.contributor.author Rodoni, Luis Maria
dc.contributor.author Guardianelli, Luciano Martin
dc.contributor.author Chaves, Alicia Raquel
dc.contributor.author Martínez, Gustavo A.
dc.date.available 2018-08-13T17:21:38Z
dc.date.issued 2016-12
dc.identifier.citation Hasperué, Héctor Joaquín; Rodoni, Luis Maria; Guardianelli, Luciano Martin; Chaves, Alicia Raquel; Martínez, Gustavo A.; Use of LED light for Brussels sprouts postharvest conservation; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 213; 12-2016; 281-286
dc.identifier.issn 0304-4238
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/55137
dc.description.abstract Yellowing is the most evident symptom of senescence in green vegetables during postharvest storage. As chlorophyll synthesis is promoted by blue light, illumination would be a clean alternative to maintain healthier vegetables for longer. In this paper was assessed the effect of white-blue light-emitting diodes (WB LED) on outer and inner leaves (OL, IL) of Brussels sprouts during 10 d storage at 22 °C. The treated sprouts showed lower respiration rate and remained greener with a better visual quality, with more than 10 times chlorophylls than controls in OL and 1.6 times in IL towards the end of the storage period. The OL had a higher content of antioxidants (DPPH[rad] and ABTS[rad]+ assays) than the IL, and the treatment increased the AOX only in the OL. Total flavonoids content was higher in OL than IL, and about 20% higher in treated samples at day 10 of storage. The storage of Brussels sprouts under continuous low intensity WB LED was effective in delaying the senescence. The effect of the treatment was visible not only in the leaves exposed to light (OL) but also in the IL. The WB LED lighting would be useful to maintain or improve the quality of Brussels sprouts for both storage and transport.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier Science
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject BLUE LIGHT
dc.subject CAROTENOIDS
dc.subject CHLOROPHYLLS
dc.subject FLAVONOIDS
dc.subject LIGHT EMITTING-DIODES (LED)
dc.subject SHELF LIFE
dc.subject.classification Agricultura
dc.subject.classification Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title Use of LED light for Brussels sprouts postharvest conservation
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-08-13T14:46:29Z
dc.journal.volume 213
dc.journal.pagination 281-286
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Amsterdam
dc.description.fil Fil: Hasperué, Héctor Joaquín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Rodoni, Luis Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil Fil: Guardianelli, Luciano Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Martínez, Gustavo A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.journal.title Scientia Horticulturae
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423816305635
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2016.11.004
dc.conicet.fuente unificacion


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