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dc.contributor.author
Hasperué, Héctor Joaquín  
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria  
dc.contributor.author
Guardianelli, Luciano Martin  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.contributor.author
Martínez, Gustavo A.  
dc.date.available
2018-08-13T17:21:38Z  
dc.date.issued
2016-12  
dc.identifier.citation
Hasperué, Héctor Joaquín; Rodoni, Luis Maria; Guardianelli, Luciano Martin; Chaves, Alicia Raquel; Martínez, Gustavo A.; Use of LED light for Brussels sprouts postharvest conservation; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 213; 12-2016; 281-286  
dc.identifier.issn
0304-4238  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/55137  
dc.description.abstract
Yellowing is the most evident symptom of senescence in green vegetables during postharvest storage. As chlorophyll synthesis is promoted by blue light, illumination would be a clean alternative to maintain healthier vegetables for longer. In this paper was assessed the effect of white-blue light-emitting diodes (WB LED) on outer and inner leaves (OL, IL) of Brussels sprouts during 10 d storage at 22 °C. The treated sprouts showed lower respiration rate and remained greener with a better visual quality, with more than 10 times chlorophylls than controls in OL and 1.6 times in IL towards the end of the storage period. The OL had a higher content of antioxidants (DPPH[rad] and ABTS[rad]+ assays) than the IL, and the treatment increased the AOX only in the OL. Total flavonoids content was higher in OL than IL, and about 20% higher in treated samples at day 10 of storage. The storage of Brussels sprouts under continuous low intensity WB LED was effective in delaying the senescence. The effect of the treatment was visible not only in the leaves exposed to light (OL) but also in the IL. The WB LED lighting would be useful to maintain or improve the quality of Brussels sprouts for both storage and transport.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Blue Light  
dc.subject
Carotenoids  
dc.subject
Chlorophylls  
dc.subject
Flavonoids  
dc.subject
Light Emitting-Diodes (Led)  
dc.subject
Shelf Life  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Use of LED light for Brussels sprouts postharvest conservation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-13T14:46:29Z  
dc.journal.volume
213  
dc.journal.pagination
281-286  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Hasperué, Héctor Joaquín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guardianelli, Luciano Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Gustavo A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.journal.title
Scientia Horticulturae  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423816305635  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2016.11.004