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dc.contributor.author
Rodriguez, Maria Marcela  
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2018-08-08T19:03:27Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Rodriguez, Maria Marcela; Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients; De Gruyter; International Journal Of Food Engineering; 13; 11; 11-2017; 1-32  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/54652  
dc.description.abstract
The objective of this work was to analyze the relevant process conditions on osmotic dehydration of plums and to determine the diffusion coefficients related to this process. The influence of solution (type and concentration of solute, temperature, fruit/solution ratio) and process time on water loss, water content and solutes gain were studied. Process analysis was performed experimentally by means of a set of 16 duplicate tests and numerically by mathematical modeling of the unsteady-state mass transfer phenomena. Experiments were carried out with glucose and sorbitol solutions (40-60% w/w), dehydrating plum pieces during 2 h at temperatures of 25 and 40°C, with fruit/solution ratios of 1/4 and 1/10. For calculating effective diffusion coefficients, a novelty inverse-method was applied, the approximate shape of food-pieces was considered using Finite Elements Method. Calculated diffusion coefficients ranged from 1.13 × 10-09 to 4.71 × 10-09 m2 s-1 and 0.44 × 10-09 to 3.46 × 10-09 m2 s-1, for water and solutes, respectively.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
De Gruyter  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Diffusion Coefficients  
dc.subject
Osmotic Dehydration  
dc.subject
Plums  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-16T13:49:46Z  
dc.identifier.eissn
1556-3758  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1-32  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria Marcela. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1515/ijfe-2017-0071  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.degruyter.com/view/j/ijfe.2017.13.issue-11/ijfe-2017-0071/ijfe-2017-0071.xml