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dc.contributor.author
Sosa, Natalia
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth
dc.date.available
2018-08-06T19:09:20Z
dc.date.issued
2016-05
dc.identifier.citation
Sosa, Natalia; Gerbino, Oscar Esteban; Golowczyc, Marina Alejandra; Schebor, Carolina Claudia; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Effect of galacto-oligosaccharides: Maltodextrin matrices on the recovery of Lactobacillus plantarum after spray-drying; Frontiers Research Foundation; Frontiers in Microbiology; 7; 584; 5-2016; 1-8
dc.identifier.issn
1664-302X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/54315
dc.description.abstract
In this work maltodextrins were added to commercial galacto-oligosaccharides (GOS) in a 1:1 ratio and their thermophysical characteristics were analyzed. GOS:MD solutions were then used as matrices during spray-drying of Lactobacillus plantarum CIDCA 83114. The obtained powders were equilibrated at different relative humidities (RH) and stored at 5 and 20�C for 12 weeks, or at 30�C for 6 weeks. The Tgs of GOS:MD matrices were about 20-30�C higher than those of GOS at RH within 11 and 52%. A linear relation between the spin-spin relaxation time (T2) and T-Tg parameter was observed for GOS:MD matrices equilibrated at 11, 22, 33, and 44% RH at 5, 20, and 30�C. Spray-drying of L. plantarum CIDCA 83114 in GOS:MD matrices allowed the recovery of 93% microorganisms. In contrast, only 64% microorganisms were recovered when no GOS were included in the dehydration medium. Survival of L. plantarum CIDCA 83114 during storage showed the best performance for bacteria stored at 5�C. In a further step, the slopes of the linear regressions provided information about the rate of microbial inactivation for each storage condition (k values). This information can be useful to calculate the shelf-life of spray-dried starters stored at different temperatures and RH. Using GOS:MD matrices as a dehydration medium enhanced the recovery of L. plantarum CIDCA 83114 after spray-drying. This strategy allowed for the first time the spray-drying stabilization of a potentially probiotic strain in the presence of GOS.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Frontiers Research Foundation
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Galacto-Oligosaccharides
dc.subject
Glass Transition Temperature
dc.subject
Lactic Acid Bacteria
dc.subject
Maltodextrin
dc.subject
Spray-Drying
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of galacto-oligosaccharides: Maltodextrin matrices on the recovery of Lactobacillus plantarum after spray-drying
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-25T01:04:42Z
dc.journal.volume
7
dc.journal.number
584
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Lausana
dc.description.fil
Fil: Sosa, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.journal.title
Frontiers in Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fmicb.2016.00584/abstract
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00584
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