Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Abatemarco Júnior, Mário  
dc.contributor.author
Neumann, Elisabeth  
dc.contributor.author
Nunes, Álvaro Cantini  
dc.contributor.author
Nicoli, Jacques R.  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.date.available
2018-08-03T17:18:11Z  
dc.date.issued
2017-08  
dc.identifier.citation
Iraporda, Carolina; Abatemarco Júnior, Mário; Neumann, Elisabeth; Nunes, Álvaro Cantini; Nicoli, Jacques R.; et al.; Biological activity of the non-microbial fraction of kefir: Antagonism against intestinal pathogens; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 84; 3; 8-2017; 339-345  
dc.identifier.issn
0022-0299  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/54083  
dc.description.abstract
Kefir is a fermented milk obtained by the activity of kefir grains which are composed of lactic and acetic acid bacteria, and yeasts. Many beneficial health effects have been associated with kefir consumption such as stimulation of the immune system and inhibition of pathogenic microorganisms. The biological activity of kefir may be attributed to the presence of a complex microbiota as well as the microbial metabolites that are released during fermentation. The aim of this work was to characterise the non-microbial fraction of kefir and to study its antagonism against Escherichia coli, Salmonella spp. and Bacillus cereus. During milk fermentation there was a production of organic acids, mainly lactic and acetic acid, with a consequent decrease in pH and lactose content. The non-microbial fraction of kefir added to nutrient broth at concentrations above 75% v/v induced a complete inhibition of pathogenic growth that could be ascribed to the presence of un-dissociated lactic acid. In vitro assays using an intestinal epithelial cell model indicated that pre-incubation of cells with the non-microbial fraction of kefir did not modify the association/invasion of Salmonella whereas pre-incubation of Salmonella with this fraction under conditions that did not affect their viability significantly decreased the pathogen's ability to invade epithelial cells. Lactate exerted a protective effect against Salmonella in a mouse model, demonstrating the relevance of metabolites present in the non-microbial fraction of kefir produced during milk fermentation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antagonism  
dc.subject
Antimicrobial Activity  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
Non-Microbial Fraction  
dc.subject
Salmonella  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biological activity of the non-microbial fraction of kefir: Antagonism against intestinal pathogens  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:14:32Z  
dc.journal.volume
84  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
339-345  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria Olavarria. Departamento de Ingenieria Quimica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abatemarco Júnior, Mário. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Neumann, Elisabeth. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Nunes, Álvaro Cantini. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Nicoli, Jacques R.. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Dairy Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029917000358  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-dairy-research/article/biological-activity-of-the-nonmicrobial-fraction-of-kefir-antagonism-against-intestinal-pathogens/1866BA024C21B4599536FB383E6AECD8