Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ibarguren, Carolina
dc.contributor.author
Vivas, Leticia Alejandra
dc.contributor.author
Bertuzzi, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Apella, Maria Cristina
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina
dc.date.available
2018-08-02T19:29:02Z
dc.date.issued
2010-07
dc.identifier.citation
Ibarguren, Carolina; Vivas, Leticia Alejandra; Bertuzzi, Maria Alejandra; Apella, Maria Cristina; Audisio, Marcela Carina; Edible films with anti-Listeria monocytogenes activity; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 7; 7-2010; 1443-1449
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/53956
dc.description.abstract
Edible films based on wheat gluten, gelatin and brea gum were prepared with incorporation of ca. 500 UA cm-2 of enterocin with anti-Listeria monocytogenes action, synthesised by Enterococcus faecium CRL1385. The analyses of the different edible films revealed that they did not show any significant changes in their functional and physicochemical features after the enterocin incorporation (P value < 0.05). Gelatin and brea gum films had a higher solubility in water than wheat gluten films. Listeria cell growth were not inhibited by edible matrices per se; while a similar inhibition to that of free enterocin was observed in gelatin films after 2 h and remained unchanged for the duration of the assay. Wheat gluten films showed a lower enterocin-matrix interaction and a limited bactericidal action was observed for 2 h, after which the activity disappeared. In contrast, brea gum was found to interact with the enterocin molecule inhibiting its anti-Listeria activity. Edible gelatin and wheat gluten films with enterocin can be potentially used to control Listeria monocytogenes contamination in food products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antagonistic Activity
dc.subject
Brea Gum
dc.subject
Edible Film
dc.subject
Enterocin
dc.subject
Gelatin
dc.subject
Listeria Monocytogenes
dc.subject
Wheat Gluten
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Edible films with anti-Listeria monocytogenes activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-30T15:24:46Z
dc.journal.volume
45
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1443-1449
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Ibarguren, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vivas, Leticia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertuzzi, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Apella, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02286.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2010.02286.x
Archivos asociados