Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ibarguren, Carolina  
dc.contributor.author
Vivas, Leticia Alejandra  
dc.contributor.author
Bertuzzi, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Apella, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina  
dc.date.available
2018-08-02T19:29:02Z  
dc.date.issued
2010-07  
dc.identifier.citation
Ibarguren, Carolina; Vivas, Leticia Alejandra; Bertuzzi, Maria Alejandra; Apella, Maria Cristina; Audisio, Marcela Carina; Edible films with anti-Listeria monocytogenes activity; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 7; 7-2010; 1443-1449  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/53956  
dc.description.abstract
Edible films based on wheat gluten, gelatin and brea gum were prepared with incorporation of ca. 500 UA cm-2 of enterocin with anti-Listeria monocytogenes action, synthesised by Enterococcus faecium CRL1385. The analyses of the different edible films revealed that they did not show any significant changes in their functional and physicochemical features after the enterocin incorporation (P value < 0.05). Gelatin and brea gum films had a higher solubility in water than wheat gluten films. Listeria cell growth were not inhibited by edible matrices per se; while a similar inhibition to that of free enterocin was observed in gelatin films after 2 h and remained unchanged for the duration of the assay. Wheat gluten films showed a lower enterocin-matrix interaction and a limited bactericidal action was observed for 2 h, after which the activity disappeared. In contrast, brea gum was found to interact with the enterocin molecule inhibiting its anti-Listeria activity. Edible gelatin and wheat gluten films with enterocin can be potentially used to control Listeria monocytogenes contamination in food products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antagonistic Activity  
dc.subject
Brea Gum  
dc.subject
Edible Film  
dc.subject
Enterocin  
dc.subject
Gelatin  
dc.subject
Listeria Monocytogenes  
dc.subject
Wheat Gluten  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Edible films with anti-Listeria monocytogenes activity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-07-30T15:24:46Z  
dc.journal.volume
45  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
1443-1449  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ibarguren, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vivas, Leticia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bertuzzi, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Apella, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02286.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2010.02286.x