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dc.contributor.author
Di Ianni, Mauricio Emiliano
dc.contributor.author
Enrique, Andrea Verónica
dc.contributor.author
del Valle, Maria Eugenia
dc.contributor.author
Aldana, Blanca
dc.contributor.author
Rosella, Maria Adelaida
dc.contributor.author
Rocha, Luisa
dc.contributor.author
Castro, Eduardo Alberto
dc.contributor.author
Bruno Blanch, Luis Enrique
dc.contributor.author
Talevi, Alan
dc.date.available
2018-07-30T19:31:41Z
dc.date.issued
2014-12
dc.identifier.citation
Di Ianni, Mauricio Emiliano; Enrique, Andrea Verónica; del Valle, Maria Eugenia; Aldana, Blanca; Rosella, Maria Adelaida; et al.; Is there a relationship between sweet taste and seizures? Anticonvulsant and proconvulsant effects of non-nutritive sweeteners; Bentham Science Publishers; Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening; 18; 4; 12-2014; 335-345
dc.identifier.issn
1386-2073
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/53471
dc.description.abstract
From a virtual screening campaign, a number of artificial and natural sweeteners were predicted as potential anticonvulsant agents with protective effects in the seizure animal model Maximal Electroshock Seizure (MES) test. In all cases, the predictions were experimentally confirmed in the aforementioned preclinical seizure model. The article reviews and expands previous reports from our group on anticonvulsant activity of those non-nutritive sweeteners, illustrating the potential of virtual screening approaches to propose new medical uses of food additives. This constitutes a particular case of knowledge-based drug repositioning, which may greatly shorten the development time and investment required to introduce novel medications to the pharmaceutical market. We also briefly overview evidence on possible molecular explanations on the anticonvulsant and proconvulsant effects of different non-nutritive sweeteners. Our analysis ?based on Swanson?s ABC model- suggests that group I metabotropic glutamate receptors and carbonic anhydrase isoform VII (both proposed or validated molecular targets of antiepileptic drugs) might be involved in the anticonvulsant effect of artificial sweeteners. The first hypothesis is in line with recent advances on development of selective modulators of group I metabotropic glutamate receptors as potential antiepileptic agents.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Bentham Science Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Drug Repositioning
dc.subject
Epilepsy
dc.subject
Maximal Electroshock Seizures
dc.subject
Non-Nutritive Sweeteners
dc.subject
Pentylenetetrazol
dc.subject
Stevia
dc.subject
Stevia Rebaudiana
dc.subject
Steviosides
dc.subject
Convulsions
dc.subject
Swansons Abc Model
dc.subject
Virtual Screening
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Is there a relationship between sweet taste and seizures? Anticonvulsant and proconvulsant effects of non-nutritive sweeteners
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-30T13:35:32Z
dc.journal.volume
18
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
335-345
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Di Ianni, Mauricio Emiliano. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Enrique, Andrea Verónica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: del Valle, Maria Eugenia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aldana, Blanca. Instituto Politécnico Nacional. Centro de Investigación y de Estudios Avanzados; México
dc.description.fil
Fil: Rosella, Maria Adelaida. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rocha, Luisa. Instituto Politécnico Nacional. Centro de Investigación y de Estudios Avanzados; México
dc.description.fil
Fil: Castro, Eduardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bruno Blanch, Luis Enrique. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Talevi, Alan. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.2174/1386207318666150305154210
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.eurekaselect.com/129213/article
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