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dc.contributor.author
Di Ianni, Mauricio Emiliano  
dc.contributor.author
Enrique, Andrea Verónica  
dc.contributor.author
del Valle, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Aldana, Blanca  
dc.contributor.author
Rosella, Maria Adelaida  
dc.contributor.author
Rocha, Luisa  
dc.contributor.author
Castro, Eduardo Alberto  
dc.contributor.author
Bruno Blanch, Luis Enrique  
dc.contributor.author
Talevi, Alan  
dc.date.available
2018-07-30T19:31:41Z  
dc.date.issued
2014-12  
dc.identifier.citation
Di Ianni, Mauricio Emiliano; Enrique, Andrea Verónica; del Valle, Maria Eugenia; Aldana, Blanca; Rosella, Maria Adelaida; et al.; Is there a relationship between sweet taste and seizures? Anticonvulsant and proconvulsant effects of non-nutritive sweeteners; Bentham Science Publishers; Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening; 18; 4; 12-2014; 335-345  
dc.identifier.issn
1386-2073  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/53471  
dc.description.abstract
From a virtual screening campaign, a number of artificial and natural sweeteners were predicted as potential anticonvulsant agents with protective effects in the seizure animal model Maximal Electroshock Seizure (MES) test. In all cases, the predictions were experimentally confirmed in the aforementioned preclinical seizure model. The article reviews and expands previous reports from our group on anticonvulsant activity of those non-nutritive sweeteners, illustrating the potential of virtual screening approaches to propose new medical uses of food additives. This constitutes a particular case of knowledge-based drug repositioning, which may greatly shorten the development time and investment required to introduce novel medications to the pharmaceutical market. We also briefly overview evidence on possible molecular explanations on the anticonvulsant and proconvulsant effects of different non-nutritive sweeteners. Our analysis ?based on Swanson?s ABC model- suggests that group I metabotropic glutamate receptors and carbonic anhydrase isoform VII (both proposed or validated molecular targets of antiepileptic drugs) might be involved in the anticonvulsant effect of artificial sweeteners. The first hypothesis is in line with recent advances on development of selective modulators of group I metabotropic glutamate receptors as potential antiepileptic agents.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Bentham Science Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Drug Repositioning  
dc.subject
Epilepsy  
dc.subject
Maximal Electroshock Seizures  
dc.subject
Non-Nutritive Sweeteners  
dc.subject
Pentylenetetrazol  
dc.subject
Stevia  
dc.subject
Stevia Rebaudiana  
dc.subject
Steviosides  
dc.subject
Convulsions  
dc.subject
Swansons Abc Model  
dc.subject
Virtual Screening  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Is there a relationship between sweet taste and seizures? Anticonvulsant and proconvulsant effects of non-nutritive sweeteners  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-07-30T13:35:32Z  
dc.journal.volume
18  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
335-345  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Di Ianni, Mauricio Emiliano. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Enrique, Andrea Verónica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: del Valle, Maria Eugenia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aldana, Blanca. Instituto Politécnico Nacional. Centro de Investigación y de Estudios Avanzados; México  
dc.description.fil
Fil: Rosella, Maria Adelaida. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rocha, Luisa. Instituto Politécnico Nacional. Centro de Investigación y de Estudios Avanzados; México  
dc.description.fil
Fil: Castro, Eduardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bruno Blanch, Luis Enrique. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Talevi, Alan. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.2174/1386207318666150305154210  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.eurekaselect.com/129213/article