Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cordisco, Estefania
dc.contributor.author
Haidar, Carla Nahir
dc.contributor.author
Coscueta, Ezequiel Ricardo
dc.contributor.author
Nerli, Bibiana Beatriz
dc.contributor.author
Pellegrini Malpiedi, Luciana
dc.date.available
2018-07-23T17:23:29Z
dc.date.issued
2016-12
dc.identifier.citation
Cordisco, Estefania; Haidar, Carla Nahir; Coscueta, Ezequiel Ricardo; Nerli, Bibiana Beatriz; Pellegrini Malpiedi, Luciana; Integrated extraction and purification of soy isoflavones by using aqueous micellar systems; Elsevier; Food Chemistry; 213; 12-2016; 514-520
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52830
dc.description.abstract
In this work, an integration of solid-liquid and liquid-liquid extractions by using aqueous micellar two-phase systems was evaluated as potential tool to purify soy isoflavones. Additionally, the proposed methodology aimed to preserve the protein content of the processed soy flour. The extractive assays were performed in AMTPS formed by Triton X-114 and sodium tartrate. In order to optimize the purification process, temperature and time were evaluated as independent variables. Under optimal working conditions, i.e. 100 min and 33 °C of incubation, IF were purified with a recovery percentage of 93 and a purification factor of almost 10. More importantly, the obtained sample presented an aglycone proportion superior to the reported by other methodologies. These results open perspectives to the use of aqueous micellar two-phase systems as an integrative methodology to extract, concentrate and purify isoflavones.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aqueous Micellar Two-Phase System
dc.subject
Isoflavone
dc.subject
Purification
dc.subject
Soybean Flour
dc.subject
Surfactant
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Integrated extraction and purification of soy isoflavones by using aqueous micellar systems
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-23T12:56:40Z
dc.journal.volume
213
dc.journal.pagination
514-520
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cordisco, Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Haidar, Carla Nahir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Coscueta, Ezequiel Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nerli, Bibiana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellegrini Malpiedi, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.07.001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616310238
Archivos asociados