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dc.contributor.author
Socolsky, Cecilia  
dc.contributor.author
Arena, Mario Eduardo  
dc.contributor.author
Asakawa, Yoshinori  
dc.contributor.author
Bardon, Alicia del Valle  
dc.date.available
2018-07-17T19:24:12Z  
dc.date.issued
2010-11  
dc.identifier.citation
Socolsky, Cecilia; Arena, Mario Eduardo; Asakawa, Yoshinori; Bardon, Alicia del Valle; Antibacterial prenylated acylphloroglucinols from the fern elaphoglossum yungense; American Chemical Society; Journal of Natural Products; 73; 11; 11-2010; 1751-1755  
dc.identifier.issn
0163-3864  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52489  
dc.description.abstract
Seven new prenylated acylphloroglucinols, yungensins A-G, were isolated from the diethyl ether extract of the scaly rhizomes and roots of an Argentine collection of the fern Elaphoglossum yungense. All the compounds contained a geranyl group attached to the filicinic acid-type residue. The diethyl ether extract and yungensins A-F displayed antibacterial effects against Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa with MICs ranging from 10 to 200 μg/mL. All tested acylphloroglucinols, except for yungensin D, caused bacteriolysis of S. aureus at MBC or higher doses (50-200 μg/mL). At 10 μg/mL, the ether extract as well as yungensins A, B, and D-F altered the biofilm production in both microoganisms.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Elaphoglossum Yungense  
dc.subject
Acylphloglucinols  
dc.subject
Antibacterial  
dc.subject
Biofilm  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antibacterial prenylated acylphloroglucinols from the fern elaphoglossum yungense  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-07-11T15:18:10Z  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1751-1755  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington DC  
dc.description.fil
Fil: Socolsky, Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Tokoshima Bunri University; Japón  
dc.description.fil
Fil: Arena, Mario Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Asakawa, Yoshinori. Tokoshima Bunri University; Japón  
dc.description.fil
Fil: Bardon, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Natural Products  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1021/np1001779  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np1001779