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dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Nieva Moreno, María Inés  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2018-07-17T18:32:11Z  
dc.date.issued
2011-10  
dc.identifier.citation
Ordóñez, Roxana Mabel; Zampini, Iris Catiana; Nieva Moreno, María Inés; Isla, Maria Ines; Potential application of Northern Argentine propolis to control some phytopathogenic bacteria; Elsevier Gmbh; Microbiological Research; 166; 7; 10-2011; 578-584  
dc.identifier.issn
0944-5013  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52472  
dc.description.abstract
The antimicrobial activity of samples of Northern Argentine propolis (Tucumán, Santiago del Estero and Chaco) against phytopathogenic bacteria was assessed and the most active samples were identified.Minimal inhibitory concentration (MIC) values were determined by agar macrodilution and broth microdilution assays. Strong antibacterial activity was detected against Erwinia carotovora spp carotovora CECT 225, Pseudomonas syringae pvar tomato CECT 126, Pseudomonas corrugata CECT 124 and Xanthomonas campestris pvar vesicatoria CECT 792. The most active propolis extract (Tucumán, T1) was selected to bioguide isolation and identified for antimicrobial compound (2′,4′-dihydroxychalcone). The antibacterial chalcone was more active than the propolis ethanolic extract (MIC values of 0.5-1μgml -1 and 9.5-15μgml -1, respectively). Phytotoxicity assays were realized and the propolis extracts did not retard germination of lettuce seeds or the growth of onion roots. Propolis solutions applied as sprays on tomato fruits infected with P. syringae reduced the severity of disease. Application of the Argentine propolis extracts diluted with water may be promising for the management of post harvest diseases of fruits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Gmbh  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
2′,4′-Dihydroxychalcone  
dc.subject
Antimicrobial Activity  
dc.subject
Apis Mellifera  
dc.subject
Phytopathogenic Bacteria  
dc.subject
Phytotoxic Activity  
dc.subject
Propolis  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Potential application of Northern Argentine propolis to control some phytopathogenic bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-07-11T17:16:32Z  
dc.journal.volume
166  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
578-584  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nieva Moreno, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales; Argentina  
dc.journal.title
Microbiological Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.micres.2010.11.006  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944501310001126