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dc.contributor.author
Gamba, Raul Ricardo
dc.contributor.author
Moure, María Candela
dc.contributor.author
Diosma, Gabriela
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana
dc.contributor.author
León Peláez, Angela Maria
dc.date.available
2018-07-16T18:53:05Z
dc.date.issued
2016-08
dc.identifier.citation
Gamba, Raul Ricardo; Moure, María Candela; Diosma, Gabriela; Giannuzzi, Leda; de Antoni, Graciela Liliana; et al.; Application of Whey Permeate Fermented with Kefir Grains for the Shelf-Life Improvement of Food and Feed; Scientific Research Publishing; Advances in Microbiology; 6; 9; 8-2016; 1-12; 69596
dc.identifier.issn
2165-3402
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52260
dc.description.abstract
Fungal contamination by Aspergillus parasiticus and A. flavus causes negative effects on the production of food cereals. Kefir is an ancient fermented beverage obtained by the fermentation of different substrates with kefir grains. An important waste produced by the dairy cheese industry is the whey permeate, which nowadays is a strong ambient contaminant. The aim of this work wasthe standardization of the whey permeate fermenting conditions with kefir grains, the assessment of the antifungal activity of the cell-free-supernatants (CFS) from these fermentations and to compare it with that obtained with CFS of milk fermented with kefir grains. Finally, we studied if the addition of kefir fermented whey permeate to food (bread) and feed (poultry) could produce shelflife improvement. The optimal condition to obtain CFS with fungicidal effect was a fermentation with 10% w/v of kefir grains, at 30˚C, for 24 hours until a pH 3.7. We found that CFS from whey permeate caused fungal inhibition, whereas CFS of kefir grains grown in milk showed lower antifungal activity. Additionally, the addition of kefir-fermented whey permeates in food (bread) and feed (poultry) improved their resistance to fungal contamination. This is the first report about the application of kefir-fermented whey permeate to improve the shelf life, suggesting its potential use as a biopreservative.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Scientific Research Publishing
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aspergillus Parasiticus
dc.subject
Whey Permeate
dc.subject
Kefir Supernatants
dc.subject
Bread
dc.subject
Poultry Feed
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Application of Whey Permeate Fermented with Kefir Grains for the Shelf-Life Improvement of Food and Feed
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-19T16:54:38Z
dc.identifier.eissn
2165-3410
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
1-12; 69596
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Gamba, Raul Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moure, María Candela. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: León Peláez, Angela Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.journal.title
Advances in Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://file.scirp.org/Html/7-2270802_69596.htm
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/aim.2016.69064
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