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dc.contributor.author
Gamba, Raul Ricardo  
dc.contributor.author
Moure, María Candela  
dc.contributor.author
Diosma, Gabriela  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
León Peláez, Angela Maria  
dc.date.available
2018-07-16T18:53:05Z  
dc.date.issued
2016-08  
dc.identifier.citation
Gamba, Raul Ricardo; Moure, María Candela; Diosma, Gabriela; Giannuzzi, Leda; de Antoni, Graciela Liliana; et al.; Application of Whey Permeate Fermented with Kefir Grains for the Shelf-Life Improvement of Food and Feed; Scientific Research Publishing; Advances in Microbiology; 6; 9; 8-2016; 1-12; 69596  
dc.identifier.issn
2165-3402  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52260  
dc.description.abstract
Fungal contamination by Aspergillus parasiticus and A. flavus causes negative effects on the production of food cereals. Kefir is an ancient fermented beverage obtained by the fermentation of different substrates with kefir grains. An important waste produced by the dairy cheese industry is the whey permeate, which nowadays is a strong ambient contaminant. The aim of this work wasthe standardization of the whey permeate fermenting conditions with kefir grains, the assessment of the antifungal activity of the cell-free-supernatants (CFS) from these fermentations and to compare it with that obtained with CFS of milk fermented with kefir grains. Finally, we studied if the addition of kefir fermented whey permeate to food (bread) and feed (poultry) could produce shelflife improvement. The optimal condition to obtain CFS with fungicidal effect was a fermentation with 10% w/v of kefir grains, at 30˚C, for 24 hours until a pH 3.7. We found that CFS from whey permeate caused fungal inhibition, whereas CFS of kefir grains grown in milk showed lower antifungal activity. Additionally, the addition of kefir-fermented whey permeates in food (bread) and feed (poultry) improved their resistance to fungal contamination. This is the first report about the application of kefir-fermented whey permeate to improve the shelf life, suggesting its potential use as a biopreservative.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Scientific Research Publishing  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Aspergillus Parasiticus  
dc.subject
Whey Permeate  
dc.subject
Kefir Supernatants  
dc.subject
Bread  
dc.subject
Poultry Feed  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Application of Whey Permeate Fermented with Kefir Grains for the Shelf-Life Improvement of Food and Feed  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-19T16:54:38Z  
dc.identifier.eissn
2165-3410  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1-12; 69596  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Gamba, Raul Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moure, María Candela. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: León Peláez, Angela Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.journal.title
Advances in Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://file.scirp.org/Html/7-2270802_69596.htm  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/aim.2016.69064