Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Carrizo, Silvana Lorena  
dc.contributor.author
Montes de Oca, Cecilia Estefania  
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria  
dc.contributor.author
Saavedra, Maria Lucila  
dc.contributor.author
Vignolo, Graciela Margarita  
dc.contributor.author
Leblanc, Jean Guy Joseph  
dc.contributor.author
Rollan, Graciela Celestina  
dc.date.available
2018-07-16T13:55:41Z  
dc.date.issued
2017-11-23  
dc.identifier.citation
Carrizo, Silvana Lorena; Montes de Oca, Cecilia Estefania; Hebert, Elvira Maria; Saavedra, Maria Lucila; Vignolo, Graciela Margarita; et al.; Lactic Acid Bacteria from Andean Grain Amaranth: A Source of Vitamins and Functional Value Enzymes; Karger; Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology; 27; 5; 23-11-2017; 289-298  
dc.identifier.issn
1464-1801  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52140  
dc.description.abstract
Amaranth is a rediscovered pseudocereal with high nutritional properties. Lactic acid fermentation can increase the functional and nutritional value of foods. The aims of this study were to isolate and evaluate the functionality of lactic acid bacteria (LAB) from amaranth. LAB strains (n = 29) isolated from amaranth sourdough and grains included Lactobacillus (L.) plantarum (n = 8), L. rhamnosus (n = 6), Enterococcus (E.) mundtii (n = 4), E. hermanniensis (n = 3), E. durans (n = 1), Enterococcus sp. (n = 1), Leuconostoc (Lc.) mesenteroides (n = 3), and Lc. mesenteroides subsp. mesenteroides (n = 3). Only 21% of the strains showed the ability to synthesize capsular exopolysaccharides or display ropiness and only 8 strains showed amylolytic activity. L. plantarum CRL 2106 and E. durans CRL 2122 showed the highest phytase activity, which is of importance for mineral bioavailability. L. plantarum CRL 2106 and CRL 2107 and Lc. mesenteroides subsp. mesenteroides CRL 2131 synthesized the highest concentrations of B2 and B9 vitamin (140-250 ng/mL). This study demonstrates the potential of LAB to improve the nutritional and functional values of pseudocereal-derived foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Karger  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Amaranth  
dc.subject
Folate  
dc.subject
Lactic Acid Bacteria  
dc.subject
Phytase  
dc.subject
Riboflavin  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactic Acid Bacteria from Andean Grain Amaranth: A Source of Vitamins and Functional Value Enzymes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-16T14:31:05Z  
dc.identifier.eissn
1660-2412  
dc.journal.volume
27  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
289-298  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Carrizo, Silvana Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montes de Oca, Cecilia Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Saavedra, Maria Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vignolo, Graciela Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leblanc, Jean Guy Joseph. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rollan, Graciela Celestina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad del Norte Santo Tomás de Aquino; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1159/000480542  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.karger.com/Article/Abstract/480542