Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Carrizo, Silvana Lorena
dc.contributor.author
Montes de Oca, Cecilia Estefania
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria
dc.contributor.author
Saavedra, Maria Lucila
dc.contributor.author
Vignolo, Graciela Margarita
dc.contributor.author
Leblanc, Jean Guy Joseph
dc.contributor.author
Rollan, Graciela Celestina
dc.date.available
2018-07-16T13:55:41Z
dc.date.issued
2017-11-23
dc.identifier.citation
Carrizo, Silvana Lorena; Montes de Oca, Cecilia Estefania; Hebert, Elvira Maria; Saavedra, Maria Lucila; Vignolo, Graciela Margarita; et al.; Lactic Acid Bacteria from Andean Grain Amaranth: A Source of Vitamins and Functional Value Enzymes; Karger; Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology; 27; 5; 23-11-2017; 289-298
dc.identifier.issn
1464-1801
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52140
dc.description.abstract
Amaranth is a rediscovered pseudocereal with high nutritional properties. Lactic acid fermentation can increase the functional and nutritional value of foods. The aims of this study were to isolate and evaluate the functionality of lactic acid bacteria (LAB) from amaranth. LAB strains (n = 29) isolated from amaranth sourdough and grains included Lactobacillus (L.) plantarum (n = 8), L. rhamnosus (n = 6), Enterococcus (E.) mundtii (n = 4), E. hermanniensis (n = 3), E. durans (n = 1), Enterococcus sp. (n = 1), Leuconostoc (Lc.) mesenteroides (n = 3), and Lc. mesenteroides subsp. mesenteroides (n = 3). Only 21% of the strains showed the ability to synthesize capsular exopolysaccharides or display ropiness and only 8 strains showed amylolytic activity. L. plantarum CRL 2106 and E. durans CRL 2122 showed the highest phytase activity, which is of importance for mineral bioavailability. L. plantarum CRL 2106 and CRL 2107 and Lc. mesenteroides subsp. mesenteroides CRL 2131 synthesized the highest concentrations of B2 and B9 vitamin (140-250 ng/mL). This study demonstrates the potential of LAB to improve the nutritional and functional values of pseudocereal-derived foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Karger
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Amaranth
dc.subject
Folate
dc.subject
Lactic Acid Bacteria
dc.subject
Phytase
dc.subject
Riboflavin
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Lactic Acid Bacteria from Andean Grain Amaranth: A Source of Vitamins and Functional Value Enzymes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-16T14:31:05Z
dc.identifier.eissn
1660-2412
dc.journal.volume
27
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
289-298
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Carrizo, Silvana Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montes de Oca, Cecilia Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Saavedra, Maria Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vignolo, Graciela Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leblanc, Jean Guy Joseph. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rollan, Graciela Celestina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad del Norte Santo Tomás de Aquino; Argentina
dc.journal.title
Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1159/000480542
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.karger.com/Article/Abstract/480542
Archivos asociados