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dc.contributor.author
Fortuna, Antonio Mario
dc.contributor.author
Juárez, Zaida N.
dc.contributor.author
Bach, Horacio
dc.contributor.author
Nematallah, Anouf
dc.contributor.author
Av Gay, Yossef
dc.contributor.author
Sánchez Arreola, Eugenio
dc.contributor.author
Catalan, Cesar Atilio Nazareno
dc.contributor.author
Turbay, S.
dc.contributor.author
Hernández, Luis R.
dc.date.available
2018-07-13T20:03:53Z
dc.date.issued
2011-12
dc.identifier.citation
Fortuna, Antonio Mario; Juárez, Zaida N.; Bach, Horacio; Nematallah, Anouf; Av Gay, Yossef; et al.; Antimicrobial activities of sesquiterpene lactones and inositol derivatives from Hymenoxys robusta; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Phytochemistry; 72; 18; 12-2011; 2413-2418
dc.identifier.issn
0031-9422
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52097
dc.description.abstract
Six compounds from the aerial parts of the Argentinean plant Hymenoxys robusta (Rusby) Parker were isolated and their structures elucidated using extensive spectroscopic analyses. These compounds comprise two inositol derivatives and four 3,4-seco-pseudoguaianolides, including vermeerin. Bioactivity assays of these compounds against bacterial and fungal pathogens showed that only vermeerin possessed antimicrobial activity specific against Staphylococcus aureus, and showed no toxicity when exposed to human-derived macrophages.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Asteraceae
dc.subject
Bioactivity
dc.subject
Helenieae
dc.subject
Hymenoxys Robusta
dc.subject
Inositol Derivatives
dc.subject
Sesquiterpene Lactones
dc.subject
Tetraneurinae
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Antimicrobial activities of sesquiterpene lactones and inositol derivatives from Hymenoxys robusta
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-11T15:17:11Z
dc.journal.volume
72
dc.journal.number
18
dc.journal.pagination
2413-2418
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Fortuna, Antonio Mario. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Juárez, Zaida N.. Universidad de las Américas Puebla; México. Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla; México
dc.description.fil
Fil: Bach, Horacio. University of British Columbia; Canadá
dc.description.fil
Fil: Nematallah, Anouf. University of British Columbia; Canadá
dc.description.fil
Fil: Av Gay, Yossef. University of British Columbia; Canadá
dc.description.fil
Fil: Sánchez Arreola, Eugenio. Universidad de las Américas Puebla; México
dc.description.fil
Fil: Catalan, Cesar Atilio Nazareno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Turbay, S.. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hernández, Luis R.. Universidad de las Américas Puebla; México
dc.journal.title
Phytochemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.phytochem.2011.09.001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031942211004134
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