Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Candreva, Ángela María
dc.contributor.author
Smaldini, Paola Lorena
dc.contributor.author
Curciarello, Renata
dc.contributor.author
Cauerhff, Ana
dc.contributor.author
Fossati, Carlos Alberto
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana
dc.date.available
2018-07-13T19:11:15Z
dc.date.issued
2015-01
dc.identifier.citation
Candreva, Ángela María; Smaldini, Paola Lorena; Curciarello, Renata; Cauerhff, Ana; Fossati, Carlos Alberto; et al.; Cross-reactivity between the soybean protein P34 and bovine caseins; Korean Academy of Asthma, Allergy and Clinical Immunology; Allergy, Asthma and Immunology Research; 7; 1; 1-2015; 60-68
dc.identifier.issn
2092-7355
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52086
dc.description.abstract
Purpose: Soy-based formulas are widely used as dairy substitutes to treat milk allergy patients. However, reactions to soy have been reported in a small proportion of patients with IgE-mediated milk allergies. The aim of this work was to explore whether P34, a mayor soybean allergen, is involved in this cross-reactivity. Methods: In vitro recognition of P34 was evaluated by immunoblotting, competitive ELISA and basophil activation tests (BAT) using sera from allergic patients. In vivo cross-reactivity was examined using an IgE-mediated milk allergy mouse model. Results: P34 was recognized by IgE antibodies from the sera of milk allergic patients, casein-specific monoclonal antibodies, and sera from milk-allergic mice. Spleen cells from sensitized mice incubated with milk, soy or P34 secreted IL-5 and IL-13, while IFN-γ remained unchanged. In addition, the cutaneous test was positive with cow's milk proteins (CMP) and P34 in the milk allergy mouse model. Moreover, milk-sensitized mice developed immediate symptoms following sublingual exposure to P34. Conclusions: Our results demonstrate that P34 shares epitopes with bovine casein, which is responsible for inducing hypersensitivity symptoms in milk allergic mice. This is the first report of the in vivo cross-allergenicity of P34.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Korean Academy of Asthma, Allergy and Clinical Immunology
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
Cross-Reactivity
dc.subject
Food Allergy
dc.subject
Milk
dc.subject
P34 Protein
dc.subject
Soybeans
dc.subject.classification
Salud Ocupacional
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Cross-reactivity between the soybean protein P34 and bovine caseins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-25T12:36:05Z
dc.identifier.eissn
2092-7363
dc.journal.volume
7
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
60-68
dc.journal.pais
Corea del Sur
dc.description.fil
Fil: Candreva, Ángela María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Smaldini, Paola Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Curciarello, Renata. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cauerhff, Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fossati, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Allergy, Asthma and Immunology Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4168/aair.2015.7.1.60
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.4168/aair.2015.7.1.60
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4274471/
Archivos asociados